Ugrás a tartalomhoz

Jubilálnak a fúvósok

Ebben az esztendőben ünnepli fennállásának 60 éves évfordulóját a Mezőkövesdi Fúvószenekar. A jubileum alkalmából Panyi Zoltán zenekarvezetővel beszélgettünk.

– Mikor és hogyan alakult meg a zenekar?
– A történet a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor Magyarországon, ezen belül városunkban is úgynevezett rezesbandák működtek, melyek tagjai munka után saját kedvükre és a közönség szórakoztatására és lakodalmakban zenéltek. A városi fúvószenekar gondolata a zeneszerető Ócsai István országgyűlési képviselő fejében fogalmazódott meg kb. 1953-ban, aki megnyerte az „ügynek” dr. Vinkovits Sándort, a Szent László Gimnázium akkori zenetanárát. A zenekar megalakulásában fontos szerepet játszott az oktatás, ugyanis Sanyi bácsi felvállalta a zene, valamint a hangszerek használatának tanítását. A fúvósok először 1954. május 1-jén léptek fel, ettől a naptól kezdődik a Mezőkövesdi Fúvószenekar története.

– Kik voltak a fúvósok vezetői az elmúlt évtizedekben?
– Említettem dr. Vinkovits Sándort, aki a zenekar alapítója és vezetője volt, majd sorrendben Fekete Sándor, Kurdics Lajos és Dénes István irányította az együttest, míg az elmúlt három évtizedben én vezettem a fúvósokat.

– Hány tagja volt eddig a zenekarnak?
– Ha a megalapítástól kezdve nézzük, hozzávetőleg mintegy 200 fővel büszkélkedhetünk. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a tagok jelentős hányadát a városi zeneiskola egykori és jelenlegi növendékei alkotják, ugyanakkor vannak olyan zeneszeretők is közöttünk, akik korábban nem jártak zeneiskolába. Ezzel együtt a csapat gerince tanult, vagy tanul zenélni, éppen ezért velük szemben magasabbak a követelmények, melyeknek meg is felelnek. Lényeges, hogy a zenekari élet nemcsak próbákból és fellépésekből áll, hiszen életünk fontos részét képezi a kapcsolatteremtés. Büszkék vagyunk arra, hogy a fúvószenekar fellépéseinek köszönhetően sok baráti kapcsolatra tettünk szert az elmúlt évtizedekben, melyeket folyamatosan ápolunk. Legutóbb például az olasz Petriolóban vettünk részt egy fesztiválon. Az olasz fúvósokhoz már 10 éves baráti kapcsolat fűz bennünket. A két település közötti kötelék a közeljövőben még szorosabb lehet, ugyanis a tervek szerint Petriolo és Mezőkövesd hamarosan testvérvárosi kapcsolatot létesít egymással. A zenekarok kapcsolatfelvétele egyébként Kruzsely Mariannának köszönhető, aki korábban fuvolistaként játszott a városi fúvószenekarban. Az élet a Budapesti Zeneakadémia után Milánóba sodorta, ahol megismerkedett férjével, a világhírű Pier Giorgio Morandi karmesterrel. Miután régóta Olaszországban éltek, a petriolói karmester egy magyar zenekar elérhetőségét kérte tőlük, és ők a mi címünket adták meg.

– Sok külföldi fellépés áll a hátuk mögött. Melyek voltak a legemlékezetesebbek?
– Nehéz választani, hiszen minden fellépésre örömmel emlékszem vissza, ugyanakkor volt egy olasz város, Pozzuolo, melynek zenekarával Olaszországban és Magyarországon is találkoztunk. Különlegesség, hogy kint és Mezőkövesden is játszottunk egy-egy baráti focimeccset velük, amit Olaszországban mi, míg városunkban az olaszok nyertek meg.

– A fúvósok zenei repertoárja is széles skálán mozog. Milyen műfajokból és hány dalból áll a repertoár?
– Fúvószenekarként vannak kötelező elemek, mivel a városi rendezvények nem múlhatnak el a Himnusz, a Szózat, valamint koszorúzási dalok és elsősorban magyar indulók nélkül. Emellett a repertoárunkat híres zeneszerzők, mint pl. Ennio Morricone, Gershwin, Webber zenéi, rengeteg ismert filmdal, valamint magyaros jellegű népzene, tánczene, musical és operett alkotja. Igyekszünk minél szélesebb körben kiszolgálni a hallgatóságot, hogy a fiataloktól az idősekig mindenki megtalálja a saját stílusának megfelelő dalokat, hiszen a legfontosabb feladat a közönség kiszolgálása. Készítettem egy kottatárat, amelyben 350 mű található, emellett nagyságrendileg 50 indulót játsszunk, tehát a teljes repertoárunkat jelenleg mintegy 400 mű alkotja. Ezek között saját dal is található, amely lényegében örökségünk, ugyanis a Matyó lakodalmast Ács Gyula kollégám átdolgozta és ezt a művet már a közönség is meghallgathatta a Matyóföldi Folklórfesztiválon.

– Megalapítása óta számos elismerést kapott a zenekar, melyekre a legbüszkébb?
– A város vezetésétől megkaptuk a Pro Urbe díjat, amit ezúton is szeretnék megköszönni, hiszen ez az egyik legjelentősebb kitüntetés a zenekar történetében. Nagyon bízunk benne, hogy a munkánkkal az elkövetkezendőkben is rászolgálunk majd a megkapott elismerésre, hiszen a város önkormányzata, valamint a cégek, intézmények és magánszemélyek támogatása nélkül nem tudnánk ilyen színvonalas formában működni és megjelenni. Ezen kívül öt alkalommal kaptunk arany minősítést a Magyar Fúvós és Mazsorett Szövetségtől. A kitüntetések azért nagyon fontosak számunkra, mert a fúvószenekar tagjainak több éves munkáját és magas színvonalú tevékenységét ismerik el.

– Hogyan ünneplik a jubileumot?
– Augusztus 16-án lesz majd a gálaműsorunk a Városi Sportcsarnokban, ahová Petriolóból egy 60 fős küldöttség fog érkezni. A fúvósok mellett az olasz város mazsorettcsoportja is részt vesz. Itt szeretném megemlíteni, hogy nagyon jó kapcsolatban állunk a mezőkövesdi Twister Mazsorettcsoporttal, akikkel sok közös rendezvényen vagyunk már túl és a gálán is fel fognak lépni. Rajtuk kívül a Szihalmi Fúvószenekar tagjai lépnek közönség elé, akik szintén nagyon magas színvonalú előadással fogják elvarázsolni a jelenlévőket. A gálára minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kapcsolódó hírek