Ugrás a tartalomhoz

23. Országos Sclerosis Multiplex Nap Mezőkövesden

Mezőkövesd hírei
Mezőkövesd adott otthont a 23. Országos Sclerosis Multiplex Napnak június 3-án és 4-én. A nagyszabású esemény egyben a 3. SM világnap volt városunkban. A kétnapos rendezvény a Zsóry Zsibongóban került megrendezésre.

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése. A rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait körülölelő velős hüvelyt támadja meg, feloldja, roncsolja, emiatt az idegszál rosszul működik, az ingerületet lassabban vezeti és/vagy blokkolja. A betegség elsősorban a fiatalabb korosztályokat és ezen belül főként a nőknél fordul elő. Hazánkban, mintegy 15-20 ezer SM-es beteg él.


A nagyszabású SM napot 23. alkalommal rendezték meg hazánkban. A jeles alkalomból az ország számos pontjáról, továbbá a határon túlról is érkeztek szervezetek Mezőkövesdre. 
A program pénteken városnézéssel kezdődött, melynek keretében egyebek mellett a Matyó Múzeumot és a Hadas városrészt is megtekinthették az érdeklődök. Azok a résztvevők, akik a szálláson maradtak kézműves foglalkozáson vehettek részt, majd a közös vacsorát követően, vidám zenés ismerkedéssel zárult az első nap.

Ünnepélyes megnyitó 
A második nap programja az ünnepélyes megnyitóval kezdődött. Az SM nap fővédnökeként vett részt az eseményen Tállai András a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára, Dr. Fekete Zoltán polgármester, Erőss Zsolt alpinista, valamint a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesületének SM Klubjának tagjai.
A megnyitó keretében elsőként Dr. Guseio András, a Magyar SM Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Az országos szervezet első embere után Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős államtitkára, majd Dr. Fekete Zoltán polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A megnyitó zárásaként Gáspár László, a Magyar SM Társaság alelnöke, a Mezőkövesdi SM klub vezetője, a rendezvény főszervezője köszöntötte a résztvevőket és meg nyitotta az SM napot.

A megnyitót követően Vámos Margó, a mezőkövesdi SM klub vezetőségi tagja szalagot kötött fel az SM Társaság zászlajára, ezután díjak, elismerések átadására került sor. Dr. Guseio András elnök SM emlékérmet adott át Gáspár Lászlónak, az SM nap főszervezőjének, továbbá oklevelet kapott a Mezőkövesdi Mozgássérültek Egyesülete, melyet Bukta László elnök vett át a szervezet nevében. A szerbiai Magyarkanizsáról érkezett delegáció tagjai ajándékkal kedveskedtek a Magyar SM Társaság vezetőinek a két fél között kialakított együttműködés tiszteletére.


Az akaraterő sikere
A megnyitót követően Erőss Zsolt alpinista és kísérője a Kilimandzsáró expedícióról szóló színes, képekkel és videóval illusztrált beszámolóját hallgathatták meg a jelenlévők. Erőss Zsolt kivételes akaraterővel rendelkező sportember, aki a súlyos lábsérülését követően mozgásában korlátozva is a világ legmagasabb csúcsait ostromolja. Erőss Zsolt a 14 legmagasabb, azaz 8000 méter feletti hegycsúcsból 11-et sikeresen meghódított és határozott célja, hogy a további három csúcsot is elérje az elkövetkező néhány évben. 

Erőss Zsolt hölgy kísérője szintén részt vett a Kilimandzsáró expedícióban és ő a világon a második olyan személy, aki SM betegségként hódította meg a csúcsot. Az útra magával vitte az SM Társaság zászlaját, melyet a beszámoló után ünnepélyesen felajánlott a szervezet számára. Az előadás után egy mezőkövesdi találmánnyal ismerkedhettek meg a jelenlévők, amely nagyban elősegíti a betegség kezelését, a betegek gyógyulást. A mágnesesség elvén működő orvosi gyógykezelésre alkalmas szerkezet a közelmúltban világszabadalmat kapott. Az eszközt a mezőkövesdi Pólik Pál mutatta be a jelenlévőknek, aki támogatóként is részt vett az esemény lebonyolításában.

Értékes és színes programok
A nagyszabású, családias hangulatú rendezvény ezt követően interaktív játékkal, majd azután „A csodálatos javulás és ami mögötte van- a gondolat határozza meg hogylétemet”- címmel kerekasztal beszélgetéssel folytatódott. Az előadás keretében a betegek kötetlen formában cseréltek eszmét, illetve megosztották egymással a tapasztalataikat és hasznos tanácsokkal látták el a jelenlévőket.
A beszélgetést követően rövid meditációt tartottak a résztvevők a Zsóry Zsibongó udvarán, majd héliummal töltött lufikat engedtek a magasba, mellyel jelképesen a szabadba engedték az őket körülvevő negatív hullámokat.
A program ezután küldött gyűléssel folytatódott, majd zárásként színvonalas kulturális műsorokat tekinthettek meg a résztvevők. Az eseményen felléptek többek között a Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulat tagjai. A fővárosi szervezet mellett fellépett a Mezőkövesdi Fúvószenekar, a Mezőnagymihályi Hagyományőrző Asszonykórus, továbbá ízelítőt adtak a népi hagyományokból a Matyó Nagymama Klub, valamint a Matyó Népművészeti Egyesület táncosai. 
Az SM napon a betegek által készített kézműves alkotásokból kiállítás nyílt a Zsóry Zsibongóban. A tárlaton kiállított tárgyakra a jelenlévők szavazhattak és a voksok összesítése alapján legjobbnak ítélt alkotások készítői értékes jutalmat vehettek át.

Kapcsolódó hírek