Ugrás a tartalomhoz

Living road – a biztonságos közlekedésért (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Nem történt baleset azóta, amióta lefektették a living road csúszásgátló aszfaltborítást városunk két gyalogátkelőhelyén.

A Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola előtt, valamint a Hősök terén, a Bárdos Lajos Tagiskolával szemben több mint egy évvel ezelőtt rakták le a speciális felületet, amely jelentősen csökkenti a gépjárművek fékútját. A tapasztalatok egyértelműen pozitívak.
– Sok előnyét tapasztaljuk a közlekedésben, hisz túl azon, hogy nagy mértékben elősegíti a kerék tapadását, a bordó szín jelentősen eltér és kiemelkedik az aszfalt szürke színétől, így az autósok figyelmét is sokkal jobban felkelti – emelte ki Varga János r. alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.
Hozzátette, az érdes, csúszásgátló borítás létjogosultságát alátámasztják a hivatalos tesztelési adatok. Egy 50 km-es sebességgel közlekedő autó fékútja 34 méter, ezzel szemben a living road borítással ellátott útszakaszon ugyanekkora sebességnél mindössze 23 méter kell a megálláshoz.


Újabb zebrák önerőből

Városunk képviselő-testülete az augusztus 26-ai ülésen döntött a beruházásról, mely révén tovább bővült a living road rendszer városunkban. A különleges csúszásgátló aszfaltborítást két gyalogátkelőhelynél, a Mátyás király-Mártírok útja, valamint az Egri út- Jegenyesor kereszteződésében fektették le.
– Most is azokat a forgalmas kereszteződéseket és átkelőhelyeket vettük figyelembe, ahol a gyalogosok száma jelentős. A döntés során fontos szempont volt továbbá, hogy a gyermekek minél nagyobb biztonságban közelítsék meg az iskolát – tette hozzá az osztályvezető.
A két új burkolat építését önerőből finanszírozta az önkormányzat, a beruházás összköltsége nettó 4,16 millió forint volt. A kivitelezők augusztus utolsó hétvégéjén végezték el a munkálatokat.

B. K.

Kapcsolódó hírek