Ugrás a tartalomhoz

Tehetséggondozás a zene nyelvén

Mezőkövesd hírei

A tehetséggondozásról, ezen belül a zenei tehetségek felkutatásáról és neveléséről tartottak szakmai fórumot városunkban. A nyíregyházi Konszonancia RZZT. és a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola közös rendezvényét február 5-én és 6-án tartották meg az oktatási intézményben.

A Nemzeti Tehetségprogram keretében rendezett eseményen Juhász Jánosné, a gimnázium igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Szilágyiné Pálkövi Mária, a Konszonancia Regionális Zenei Tehetségsegítő Tanács elnöke a szervezet működését, felépítését és célkitűzéseit ismertette a jelenlévőkkel.

ELőADÁSOK Ezt követően városunk és a térség oktatási intézményeinek tehetséggondozó programjairól és lehetőségeiről tájékozódhattak a résztvevők.
Elsőként két pedagógus, Zaja Tamásné és Komjáthyné Lévai Ildikó tartott előadást Tehetséggondozás a Bárdos Lajos Tagiskolában címmel. A Líra Tehetségpontot Bolykóné dr. Mondru Beáta mutatta be. Fehérvári Dénes, a Szent László Gimnázium pedagógusa egyszerű fizikai kísérletekkel igazolta a hangok kialakulásának folyamatát, bemutatta a hangszerek működésének főbb jellemzőit.
A játékok személyiségfejlesztő hatásairól Sándor Lois, a gimnázium tanulója tartott prezentációt a jelenlévőknek.

ÓVODA ÉS ZENEISKOLA
A fórum második napja csoportmunkával kezdődött, melynek keretében egy komplex tehetséggondozó program megvalósításának tervezésével foglalkoztak az érintettek. A szakmai előadásokat Vadásziné Boros Katalin, a Dohány úti Tagóvoda vezetője kezdte, aki a mezőkövesdi óvodákban zajló zenei tehetséggondozásról tartott ismertetőt. Középiskolások zenei oktatása a Zeneiskolában címmel Mozerné Horga Stefánia, a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola vezetője osztotta meg gondolatait és tapasztalatait. Keller Fanni a zenei előképzettség fontosságáról beszélt, amit a felsőoktatásban is lehet hasznosítani.
Végezetül Kormos Dénes, a Magyar Tehetséggondozó Társaság választmányi tagja beszélt egyebek mellett a Nemzeti Tehetségprogramról, a Tehetségpont hálózatról, és a pályázati lehetőségekről.
A program részeként többek között felléptek a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola azon növendékei, akik a Szent László Gimnáziumban tanulnak.

B. K.

Kapcsolódó hírek