Ugrás a tartalomhoz

Irányadó – az ország és Dél-Borsod is jó úton jár (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Újabb áfa-csökkentések, családi adókedvezmények és bővülő életpályamodellek. Otthon- és munkahelyteremtés térségünkben, mezőkövesdi beruházások, köztük egy országosan is egyedülálló közigazgatási centrum. Hazánk gazdasági helyzetének értékelése és a költségvetés legfontosabb elemei mellett városunk következő éveinek lehetőségeiről, fejlesztéseiről is beszélgettünk Tállai Andrással, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettesével, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkárral, térségünk országgyűlési képviselőjével a május 14-én tartott sajtótájékoztatóján.

– A 2017-es költségvetést az otthonteremtés és az adócsökkentés költségvetésének nevezik. Mire számíthatnak jövőre a magyar családok?
– Minden család számára egy újabb lépést jelent előre a 2017-es költségvetés, hiszen az adócsökkentés, a baromfihús, a tojás és a friss tej áfájának öt százalékra, valamint az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfájának 18 százalékra csökkentése mindenkinek megtakarítást jelent. Emellett azok számára is nagy lehetőség a jövő évi büdzsé, akik saját otthont szeretnének. A családi otthonteremtési kedvezményt, a lakásépítés és -vásárlás áfájának csökkentését is tartalmazó lakásépítési programra valóban alapozhatnak a családok.
2017-ben folytatódnak az életpályája-modellek szerinti fizetésemelések a pedagógusok esetében és a rendvédelmi szervek dolgozóinál, illetve nő a kereset a kormányhivataloknál és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint béremelés lesz az egészségügy és a felsőoktatás területén is.

– Adócsökkentések, fizetésemelések… miből lehet mindezt megteremteni?
– Mindezt a magyar emberek, a magyar gazdaság, a magyar vállalkozások elmúlt 4-5 éves teljesítménye alapozta meg. Elérkeztünk oda, hogy nem elvenni kell az emberektől, nem megszorításokra van szükség, hanem amit megtermelünk, azt vissza kell juttatni az állampolgároknak. Visszafizettük az IMF-hitelt, az európai uniós hitelt, csökkentettük az államadósságot, a gazdasági növekedésünk Európa élvonalához tartozik. Magyarország kezd arra a pályára állni, mely megérdemelt helye az Európai Unióban, a nemzetek közösségében.

– A térségben milyen beruházások indulnak a következő években?
– Jövőre kezdődik a Területi Operatív Program megvalósítása, azaz elindulnak azok fejlesztések a településeken, melyekre már egy éve készülünk. Az intézmény-felújítások és -építések, a turisztikai beruházások mellett a munkahelyteremtő projektek az egész térségre hatással lesznek. Tovább építjük, felújítjuk például a választókörzet útjait, emellett kerékpárutak építését tervezzük az Eger–Miskolc, valamint a Mezőkövesd–Bükkzsérc vonalon is. A teljes választókörzetemre nézve megközelítőleg 6-7 milliárd forintnyi fejlesztés tud majd megvalósulni a következő 2-3 évben, és ez mind az 54 települést fogja érinteni valamilyen formában. Büszkén mondhatom, hogy a dél-borsodi térség is arra a pályára tud lépni, melyen az egész ország halad.

– Milyen fejlesztések várhatók Mezőkövesden?
– Több kiemelt beruházás megvalósítását tervezzük Mezőkövesden: ipari parkot alakítunk ki, mely munkahelyeket teremt, még idén megépül a tanuszoda, melyre a 2016-os költségvetés 400 millió forintot tartalmaz. Egy különleges, új fejlesztés is várható, ugyanis egy közigazgatási centrum épül majd a jelenlegi buszállomás mellett, a régi ruhaipari szövetkezet felújításra kerülő épületében. Emellett a városban számos beruházás, fejlesztés zajlik, munkahelyek jönnek létre, például bővít a Modine, és remélhetőleg a Remy értékesítése is megvalósul, és ott is elindulhat egy jelentős munkahelyteremtő beruházás.

– Hogyan képzeljük el a közigazgatási centrumot?
– Egy olyan országosan is egyedülálló projekt fog megvalósulni Mezőkövesden, ahol egy helyen lesz minden közösségi szolgáltatás: az okmányiroda, a kormányablak, a munkaügyi központ, az ÁNTSZ, és akár az önkormányzat, vagy a rendőrség is kihelyezett ügyfélszolgálatot tarthat. Tárgyalásokat folytattam Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy forrásokat különítsünk el erre a célra, ő pedig támogatásáról biztosított. Nagy munka áll előttünk, hiszen először meg kell tudnunk vásárolni a területet, addig el kell kezdeni a tervezést, és reményeim szerint 2018-ban átadjuk az új komplexumot.

Sz. B. Á.

Kapcsolódó hírek