Ugrás a tartalomhoz

Eskütétel Mezőkövesden

Mezőkövesd hírei

Tizenketten tettek állampolgársági esküt Mezőkövesden augusztus 9-én.

Mint ismert az Országgyűlés 2010. május 26-án fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt, amely 2011. január 1-jén lépett hatályba.

A törvény értelmében a határon túl élő magyarok az eddigiektől lényegesen egyszerűbb feltételekkel kaphatják meg a magyar állampolgárságot. Azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, illetve kaphatnak magyar állampolgárságot, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között hazánk állampolgárai voltak, beszélnek magyarul, és közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági szempontból nincs kizáró oka az állampolgárság felvételének. 

A törvény a korábbiaktól eltérően nem szabja meg feltételként a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát. Az egyszerűsített honosításhoz szükséges kérelmeket 2011. január 3-tól lehet benyújtani és az első eskütételre március 15-én a nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan került sor.

Mezőkövesden a május 25-ei képviselő-testületi ülésen heten tettek állampolgársági esküt, ezúttal 12 fő tett fogadalmat.  A Polgármesteri Hivatal B épületében megrendezett ünnepségen dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a határon túl élő magyarokat. Mezőkövesd első emberének gondolatai után az esemény fénypontjaként a kérelmezők  állampolgársági fogadalmat tettek. 

Kapcsolódó hírek