Ugrás a tartalomhoz

Fórum a népszavazásról

Mezőkövesd hírei

Lakossági fórumot tartott városunkban Pelczné dr. Gáll Ildikó és Tállai András. A politikusok az október 2-ai népszavazás jelentőségéről tájékoztattak a Közösségi Házban.

 

A szeptember 23-án rendezett eseményt sajtótájékoztató előzte meg, ahol Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy történelmi jelentőségű lesz a népszavazás. Elmondta, hogy az Európai Uniónak eddig még nem kellett a migránsválsághoz hasonló mértékű veszéllyel szembenéznie és érezhető, hogy az unió vezetői nem találják erre a megoldást. Hozzátette, hogy az emberek akkor lennének elégedettek, ha az unió vezetése meg tudná védeni a kultúrájukat, értékeiket, keresztény vallásukat, illetve biztonságukat. Ezt azonban nem lehet úgy megvalósítani, ha más földrészekről több millióan ellenőrizetlenül érkeznek és telepednek le Európa tagállamaiban. Kiemelte, hogy Magyarország minden rendelkezésére álló eszközzel küzd, hiszen kerítést épített, október 2-án pedig a magyar állampolgárok támogatására is számítanak.

Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke kiemelte, hogy a migránsválsággal kapcsolatban biztonságpolitikai kérdések is felmerülnek, melyek eddig mindig nemzeti hatáskörbe tartoztak, és lényeges, hogy továbbra is ott maradjanak. A népszavazás fontosságáról és tétjéről elmondta, érvényes és eredményes voksolás után akár az alaptörvénybe is belekerülhet, hogy az Országgyűlés megkérdezése nélkül nem lehet betelepíteni Magyarországra nem magyar állampolgárokat. A politikus Angela Merkel német kancellár két mondatát idézte – egy évvel ezelőtt azt mondta, „megbirkózunk vele, sikerülni fog”, ezen a héten pedig már arról beszélt: „az integráció nem járt sikerrel”, illetve „ha tehetném, visszaforgatnám az idő kerekét”. Az alelnök kiemelte, ez utóbbi beismerése annak, hogy az EU migránskérdésben hozott összes döntése elhibázott volt. A fórum végén Pelczné dr. Gáll Ildikó és Tállai András hangsúlyozták, hogy a népszavazás érvényességéhez 50% feletti részvétel szükséges.
 
 

FÓRUM NYÉKLÁDHÁZÁN A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei 7. számú választókerületben ugyanezen a napon Nyékládházán is lakossági fórumot tartottak. Itt Erdős Norbert európai parlamenti képviselő és Tállai András miniszterhelyettes tájékoztatott a népszavazás kérdéseiről.

B. K.

Kapcsolódó hírek