Ugrás a tartalomhoz

Egy kötet 1956 hőseiről (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„Tankokkal vérbefojtott szabadságharc” címmel mezőkövesdi vonatkozású könyvet írt és állított össze dr. Martinkó Károly. Az alkotást november 9-én mutatták be a Városi Könyvtárban.

 

Az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc, illetve az 1956-os Magyar Nemzetőrség 60. évfordulója alkalmából megjelent könyvben a történelmi eseményhez kapcsolódó hősi tettekről, és eseményekről olvashatnak megható történeteket az olvasók. A 25 fejezetből álló könyvben több mezőkövesdi eseményt dolgoznak fel. A kötetben például Tankokból indult útjára a halál címmel Barzsó Magda írása is megtalálható.
– A szerző édesapja 1956-ban éppen 20 éves volt. A tankok érkezésekor barátjával és barátjának menyasszonyával a pékségnél sorban álltak kenyérért. A jegyespár egy tank lövedéke miatt elhunyt, míg Magdi édesapját egy repesz találta el, csoda, hogy túlélte. Barzsó Magdika csodálatosan írta meg a történetet – mondta dr. Martinkó Károly.

 
 
Az orosz tankokat megállító Tóth Mária hőstette, Pataki József, az 1956-os nemzetőr, valamint dr. Szedresi István gyermekkori visszaemlékezései mellett egy fejezetben dr. Pázmándy László költő versei olvashatóak. Dr. Martinkó Károly Hittel, szívvel és fegyverrel címmel a tervek szerint még Karácsony előtt új kötetet szeretne kiadni, melybe a most bemutatott könyvből is kerülnek majd be történetek.

B. K.

Kapcsolódó hírek