Ugrás a tartalomhoz

Egy nap, mely csak a testmozgásé (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Több mint ezren futottak, gyalogoltak és bicikliztek idén a 13. alkalommal megrendezett Tour de Mezőkövesden. Változatos sportolási lehetőségekkel és számos programmal várták az atlétákat a Kavicsos-tó és Szabadidőpark területén.

A 2004-ben indult rendezvény évről évre színesebb programokat kínál a sport szerelmeseinek, így mindenki, kicsik és nagyok is megtalálhatták a megfelelő mozgásformát szeptember 16-án. 


MARATON A sportesemény a II. „Mezőkövesd Félmaratonnal” kezdődött, előtte a futók Pap Csilla mezőkövesdi sportolóval közösen bemelegítették izmaikat. A verseny egyéni indulói két táv közül választhattak: 21 és 7 km-es szakaszt kellett teljesíteniük az elszánt futóknak, akik a Kavicsos út-Mindszenty József utca-Mátyás király út-városon kívüli kerékpárút-Mátyás király út-Széchenyi István út-Kavicsos út útvonalon futottak végig. A rövid távon a nők között Dósa Ildikó végzett az élen, Mezei Zita és Sándor Anita előtt, míg a férfiaknál Gyenes Donát szerezte meg az aranyérmet, Kapitány Zoltánt és Bóta Ármint megelőzve. A félmaratont abszolútban Pap Csilla nyerte meg, aki eredményével a legjobb férfi indulót is megverte. A nők között az ezüstérmet Nyitrai Katalin, míg a bronzérmet Kósa Jolán érdemelte ki. A férfiaknál Marczis Dávid teljesítette a leggyorsabban a távot, mögötte Pap Dezső és Sasvári Gyula ért célba.

VERSENYSZÁMOK Idén is nagy volt az érdeklődés az úgynevezett plank, vagyis a hídtartásverseny iránt, amit többször is megrendeztek a nap folyamán. Idén mintegy 100 fő mérte össze erejét, a győztes apa-fia páros Sipeki László és fia, Lacika 8 percet bírt, megdöntve a tavalyi rekordot. A délutáni programok az Ódor Kerékvár Kritérium Versennyel startoltak el, a 13 profi kerékpáros indulónak 8 kört kellett teljesíteniük egy 1,3 km-es szakaszon. Az első három helyen Magicz Dávid, Csajbók Tamás, és Gáspár Viktor diadalmaskodott. A nap egyik fő programja a kerékpáros kör volt, mintegy 600 fő tekerte végig a 7 km-es távot, amely előtt megtartották a Tour de Mezőkövesd hivatalos megnyitóját. Tállai András államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője beszédében egyebek mellett kiemelte a sport és a rendszeres testmozgás, valamint az akaraterő fontosságát, amely segít átlendülni a holtpontokon. A 4 és 8 km-es gyalogló körök is sok embert vonzottak, a 300 induló döntő része a hosszabb sétát választotta. A gyalogosoknak ezúttal is a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő területére kellett kisétálniuk, majd vissza. Az utolsó versenyszámot a gyermekek teljesítették biciklivel, a 36 apróság a Kavicsos-tó úton tekert végig.

– Úgy gondolom, hogy az idén is sikeres volt a Tour de Mezőkövesd, a félmaratonon szinte dupla annyian vettek részt, mint tavaly. Összesen 150-en futottak, közülük 50-en a hosszabb távon; a legtöbben Borsod megyéből érkeztek, de volt olyan sportoló, aki Karcagról és Budapestről utazott ide a futóversenyre – mondta el Pótáné Lázár Mária főszervező.
A sporteseményre kitelepültek a rendőrség szakemberei is, akik kerékpár-regisztrációs sátorral várták az érdeklődőket. A Bikesafe akció célja a a biciklilopások megelőzése: a járművek adatait ugyanis az országos BIKESAFE digitális rendszerbe töltik fel, mely valamennyi rendőri szerv számára elérhető. 
A napot tombolahúzás zárta, melynek fődíjaként egy 100 000 Ft értékű utalványt sorsoltak ki. A rendezvényt A Progresszió Bt., Ódor Kerékvár, városunk önkormányzata, a Rendőrkapitányság, a Mezőkövesdi Közkincs-TÁR Nonprofit Kft. szervezte.

D. A.

Kapcsolódó hírek