Ugrás a tartalomhoz

Múzeumi őszbúcsúztató (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Szent Márton -napi sokadalom címmel őszbúcsúztató családi délutánt rendeztek a Matyó Múzeumban.
Az esemény ideje alatt korosztálytól függetlenül színes programokkal várták a látogatókat november 12-én.

A Múzeumok őszi fesztiválja sorozat több éves hagyományra tekint vissza hazánkban. A Matyó Múzeum két alkalommal, 2008-ban és 2009-ben vett részt a programsorozatban.„Nagyon jónak találtuk, hogy az őszi időszakot lezárva egy kisebb családi programként behozzuk, „becsalogassuk” a vendégeket. A programot ebben az évben is meghirdették és múzeumi pályázat révén kapcsolódhattunk a sorozathoz. A programokkal próbálunk az őszi időszakhoz kapcsolódni, így most a „KI játszik ilyet” című játékhagyomány és játékdivat időszaki kiállítás adta az apropóját a Szent Márton -napi sokadalomnak.” – hangsúlyozta Agócsné Halász Andrea, a Matyó Múzeum vezetője.

A nagyszabású esemény "Múzeumi Műhely" programjának keretében Fehér Béla geológus előadását nézhették meg az érdeklődök. A szakember az "Ásványok a múzeumban" címmel tartott tanulmányában az ásványtan alapismeretei mellett a miskolci Herman Ottó Múzeumban található ásványokat mutatta be a jelenlévőknek.
„A Herman Ottó Múzeumban hozzávetőleg 19 000 ásványt őrzünk, melynek a 70%-a a mai Magyarország területéről származik. A múzeumban mintegy 450 -féle ásvány található, de szép számban őrzünk külföldi darabokat is. A kiállítható anyagok közül világviszonylatban is jelentős leleteknek számítanak a rudabányai másodlagos ásványok, a malachit és a kuprit, de nagyon szépek a Bicske-Csordakútról származó mellitkristályok, melyek közül szintén szép darabok találhatóak a múzeumban.” - emelte ki Fehér Béla, a Herman Ottó Múzeum ásványtárának geológusa.

A "Szószátyár" elnevezésű programban elfeledett népi kifejezések felelevenítésével a régi időkről, láthattak és hallhattak beszélgetést az érdeklődök. Az "Öko-porta" program keretében kézműves foglalkozást tartottak, ahol a környezetvédelem és az újrahasznosítás szellemében, egyebek mellett korabeli játékok készítésére nyílt lehetőség. A "Múzeumi Kultúr Mozgó" előadás során a Gyertyák Hámorban - Herman Ottó emlékezete címmel Szabados Tamás dokumentumfilmjét tekinthették meg a jelenlévők. A Szent Márton -napi sokadalom színes délutánját múzeumi táncház zárta az Esztenás együttes közreműködésében.

Kapcsolódó hírek