Ugrás a tartalomhoz

Elkészült a fél milliárdos patakrekonstrukció (Videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Március 29-én átadták az uniós forrásból megvalósuló Kánya patak középső szakaszának rekonstrukcióját. A projekt révén mintegy 500 millió forintos fejlesztés valósult meg városunkban.

Mezőkövesd Város Önkormányzata még 2010-ben nyújtott be pályázatot „Kánya-patak középső szakaszának rekonstrukciója” címmel, amelyen sikeresen szerepelt településünk. A beruházás összköltsége 536 millió forint, amelyből 482 millió forint pályázati forrás. Az összköltség 10%-át pedig az Önkormányzatnak kellett biztosítania önerő formájában, amelyhez az uniós önerős pályázaton 32 168 654 nyert a település.
A tervek elkészítése, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, képviselő-testület döntése értelmében  a kivitelezést a Pharos 95' Kft. és a Vitép '95 Kft. konzorciuma nyerte el, akik a 2011. június 6-ai szerződés aláírás után átvették az érintett munkaterületet és a tervek alapján elkezdték a korszerűsítést.
A projekt keretében Szomolya közigazgatási területétől kezdve 9 km hosszan, egy jelentős mederkotrási munka, valamint Mezőkövesd belterületén pedig 2,5 km hosszan a régi Kánya-patak medrének előgyártott betonelemekkel történő kimélyítése történt meg. „A teljes felújított terület 14 km hosszú, ebből 2,5 km-en kapott új burkolatot a patak. Összesen 15 hidat újítottunk fel az uniós forrásból megvalósult beruházás keretében, amelyből 2 híd teljesen új. A rekonstrukció során mintegy 6000 m3 sódert használtunk fel, valamint több mint 14 ezer m2-t burkoltunk be.” – foglalta össze a kivitelezést Vigh Tibor, a Vitép '95 Kft. ügyvezető igazgató.
„Az  átadó ünnepségen elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy korábbi években, még polgármestersége idején, több alkalommal volt olyan, hogy azért imádkoztak egy-egy nagyobb esőzés után, hogy a víz a Kánya-patakban maradjon. „Azért jó ez a beruházás, mert 14 km hosszan kezeli a vizet, és nemcsak a városon belül, de egészen Szomolyáig kimélyítették, kiszélesítették a patakot, így a víz gyorsan tud lefolyni, és akár nagyobb mennyiségű víz esetén is biztonságot ad az itt élőknek. Ennek a beruházást ténylegesen akkor fogjuk értékelni, ha esetleg nagyobb esőzések miatt megemelkedik a patak vize, de reméljük, nem kerül rá sor. A városlakók régi igénye volt, hogy a településen átfolyó két patakot rendbe hozzuk. Most a veszélyesebb Kánya-patak rekonstrukciója megtörtént, s reméljük ezzel később lehet majd tehermentesíteni a Hoór-patakot is.” – emelte ki az államtitkár.
Tállai András gondolatai után dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, aki szintén kiemelte a beruházásnak a csapadékelvezetésben betöltött fontos szerepét. fontosságát. „A fejlesztés jelentősége, hogy az önkormányzat a jövőre is figyel, az itt élők biztonságával is foglalkozik, hiszen az élő víz számos veszélyt hordoz magában. Reméljük, hogy a Hoór-patak esetében is megvalósulhat egy ehhez hasonló fejlesztés, és akkor elmondhatjuk, megnyugodhatunk, hogy nem lesz kitéve Mezőkövesd az élő víz veszélyeinek.” – tette hozzá a város első embere.
Ezt követően a Pharos 95' Kft. és a Vitép 95' Kft. alkotott kivitelezői konzorcium képviseletében Végh Gábor, a Pharos 95' Kft. ügyvezetője mutatta bbe a projektet. A rövid ismertetőt követően történt meg a beruházás rendhagyó átadása. Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester, Vigh Tibor, a Vitép '95 Kft. ügyvezetője és Végh Gábor, a Pharos 95 Kft. vezetője ez alkalommal nem szalagátvágással adták át az elkészült fejlesztést, hanem jelképesen egy vödör vizet öntöttek a patakmederbe, felavatva ezzel a kiszélesített, kibetonozott patakmedret.

Kapcsolódó hírek