Ugrás a tartalomhoz

Témahét a Bárdosban (videóval)

Mezőkövesd hírei

Az a megtiszteltetés érte osztályunkat, hogy ebben a tanévben mi kaptuk meg a TÁMOP 3.1.4-es projekt keretében megszervezett Témahét megrendezésének a jogát. Gyorsan eldöntöttük, hogy városunk hagyományaival, helytörténetével szeretnénk foglalkozni.

Az a megtiszteltetés érte osztályunkat, hogy ebben a tanévben mi kaptuk meg a TÁMOP 3.1.4-es projekt keretében megszervezett Témahét megrendezésének a jogát. Gyorsan eldöntöttük, hogy városunk hagyományaival, helytörténetével szeretnénk foglalkozni. Ezért már egy hónapja elkezdtünk matyó népművészeti emlékeket, tárgyakat gyűjteni.
Végre eljött április 16-a és nagy buzgalommal vetettük be magunkat a munkába.
Hétfőn egy kis műsorral megnyitottuk a témahetet, délután a művészeti foglalkozáson megismerkedtünk a 3 matyó település díszítő motívumaival.
Kedden a Zsóry-fürdő és üdülő terület történetét dolgoztuk fel az INTERNET segítségével, majd prezentációt készítettünk a letöltött képek és ismeretanyag segítségével. Délután a Könyvtárba látogattunk el, ahol helytörténeti gyűjtemény anyagába tekinthettünk be.
Szerdán a fiúk gyermekjátékokat készítettek, a lányok átmentek a Népi Művészetek Házába, ahol megismerkedtek a matyó motívumokkal, matyó ruhaneműkkel, majd belemerültek a hímzés rejtelmeibe.
Csütörtökön a Matyó Múzeum néprajzi anyagával ismerkedtünk meg. Pénteken Bolya tanár úr játékos sportvetélkedőjén vettünk részt. Délután aztán a szülők is megérkeztek, főztek nekünk egy üst igazi paprikás krumplit. A lakomát finom sütemények tették teljessé. Közben még arra is volt időnk, hogy az összegyűjtött, értékes néprajzi tárgyakat, emlékeket elhelyezzük a paravánokon és a tárolókban.
Nagy izgalommal vártuk a szombati napot, mert a Témahét záró ünnepségén adtuk elő az egész héten gyakorolt matyó jelenetet, amelynek címe: Matyó Cuháré.
A programnak sajnos vége. Úgy gondoljuk, hogy tanáraink és szüleink közreműködésével sok új ismerettel gazdagodtunk hagyományainkról és városunkról. Támogató segítségüket most szeretnénk megköszöni.


Zaja Tamásné Juhász Éva
osztályfőnök

Kapcsolódó hírek