Ugrás a tartalomhoz

Rendőrségi Felhívás a június 20-án történt eset kapcsán

Mezőkövesd hírei

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy aki elektromos, illetve robbanómotorral felszerelt kerékpárját gépi meghajtást használva közlekedik, alkoholfogyasztás esetén annak mértékétől függően az érvényes jogszabályok alapján akár ittas járművezetés bűncselekményét is elkövetheti!

Városunk egyik lakosa június 20-án az esti órákban az általa vezetett Polymobil típusú elektromos kerékpár motorjának gépi meghajtását használva úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. A rendőri intézkedés során az elkövetővel szemben alkalmazott alkoholszonda közepes fokú mérési értéket mutatott, ezért további alkoholszondás vizsgálatra előállítására került sor a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságra, ahol a vizsgálat eredményét elfogadva vérvételt nem kért.

Az említett esetnél mivel a kerékpáros gépi meghajtású járművének robbanómotorját használva közlekedett, tekintettel a közepes fokú alkoholos befolyásoltságára, a Btk. 188. §. (1) bekezdésbe ütköző ittas járművezetés vétségét követte el. A Mezőkövesdi Városi Bíróság július 13-án hozott ítéletében városunk polgárát 250.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.
Amennyiben a robbanómotorral felszerelt kerékpárját a járművezető emberi erővel hajtotta volna, úgy cselekménye szabályszegésnek minősül, mely közigazgatási hatósági eljárás keretében 60.000 Ft közigazgatási bírság megfizetésére lett volna kötelezhető. 

Jogi háttér - Btk. 188. §. (1) bekezdés:
„Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, valamint gépi meghajtású vízi járművet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású járművet vezet, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.”

Mezőkövesdi Rendőrkapitányság (J.)

Kapcsolódó hírek