Ugrás a tartalomhoz

Húsvéti forgatag

Mezőkövesd hírei

Zsúfolásig megtelt látogatóval a Hadas városrész a Matyó Húsvét mindkét napján. Nagy sikert aratott a Kalap Jakab és a Pál Dénes koncert, valamint a vödrös locsolkodás is.

Március 31-én programkavalkád fogadta a vendégeket a Matyó Húsvéton. A gyerekek a Kecskegidák és a farkas című bábelőadást tekinthették meg a Galagonya Bábszínház jóvoltából a nap elején, majd zárásként a Kalap Jakab zenekar koncertjét élvezhették. A további színpadi műsorok során a nézők különböző néptánccsoportok táncait nézhették meg.

Felléptek a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola Cseppecske, Eszterlánc és Rezeda csoportjai, valamint a mezőkeresztesi Pántlika Néptánccsoport, a Matyó Nagymama Klub és a Rozmaring Néptáncegyüttes. Mellettük dalcsokrot hallgathattak meg a vendégek a Mezőkövesdi Dalos Pacsirták előadásában, míg a Margitai Borisszák nótacsokorral léptek színpadra.

HÉTFŐ | A színpadi programban délelőtt elsőként a Matyó Nagymama Klub lépett fel, melynek tagjai a Madárka, madárka című produkciót mutatták be. Ezt követően a Matyó Népművészeti Egyesület tánccsoportjai is színpadra léptek. A Matyó Néptáncegyüttes és a Százrózsás Néptáncegyüttes közös produkciója után a Pöttöm és a Ragyogó gyermekcsoportok mutatták be műsorukat. Ezt követően a Vaga Banda Gólyalábasok interaktív előadásában vásári komédiát láthattak a látogatók. A délutáni néptáncos blokkban a nagymamák előadása mellett a Matyó Rózsa Táncegyüttes műsorát is meg lehetett tekinteni, míg a Matyó Néptáncegyüttes és a Százrózsás Néptáncegyüttes kizárólag matyó táncokat adott elő.

A nap végén Pál Dénes műsorát hallgathatták meg a rajongók. Az énekes 2013-ban megnyerte a The Voice országos tehetségkutatót, míg 2014-ben a Sztárban sztár show műsorban végzett az első helyen. Pál Dénes mintegy félórás műsort adott elő városunkban.

LOCSOLKODÁS | Ebben az évben is népszerű program volt a vödrös locsolkodás, volt olyan látogató, aki kifejezetten azért érkezett a húsvéti ünnepségre, hogy a matyó legények meglocsolják. A vendégek közül is többen kipróbálhatták a vödrös locsolást a Matyó Néptáncegyüttes és a Százrózsás Néptáncegyüttes tagjaival. 

Hétfőn a Kossuth Rádió is kitelepült a Hadasba, emellett az M1 és a TV2 is készített anyagot a húsvéti rendezvényről.

KÍSÉRŐ PROGRAMOK | A Matyó Húsvét mindkét napján sok kisgyermek próbálta ki a tojásfestést, a különböző kézműves-foglalkozásokat, illetve nagyon kedvelt volt a húsvéti állatsimogató és az óriásbuborék fújás is. Mindemellett kézműves kirakodóvásárral, az alkotóházakban mesterségbemutatókkal várták a vendégeket. A Kisjankó Bori házban foltvarró kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, illetve a vállalkozó kedvű látogatók ki is próbálták a foltvarrást. A legkisebbek játszhattak a babasarokban, de volt magyar mesék játékpark, felnőtt megőrző is.

A Hadas városrész mellett a város múzeumai is programokkal készültek Húsvét alkalmából. A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban az állatsimogató udvar mellett kovácsbemutatót szerveztek, a Matyó Múzeumban szűcsbemutatót és kézműves foglalkozást tartottak.

A Takács István Gyűjteménybe betérők a tárlatvezetés mellett megismerkedhettek a húsvéti hímes tojások mintakincsének rajzolataival, valamint a matyó népművészeti motívumok és keresztény jelképformák feldolgozásaival.

A Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. által szervezett rendezvény Mezőkövesd Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

HMZS és B. K.

Kapcsolódó hírek