Ugrás a tartalomhoz

Irodalmi kávéház

Mezőkövesd hírei

Radnóti Miklós életével és munkásságával foglalkoztak az Irodalmi Kávéház Klub tagjai, a szervezet legutóbbi összejövetelén.

Török Ferenc klubvezető elsőként a költő életútjáról beszélt, aki 1909. május 5-én született Glatter Miklós néven, a Radnóti nevet az 1920-as években vette fel. A költő első publikációját 1925-ben közölte az Új századok című diáklapban, míg versei 1929 júniusában jelentek meg kötetben először, emelte ki Török Ferenc, aki hozzátette, hogy első verseskötetét 1930-ban adták ki Pogány köszöntő címmel. Hangsúlyozta, hogy ugyanebben az évben beiratkozott a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karára, a magyar-francia szakra. Alapító tagja volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma nevű diákcsoportnak, amely egyebek mellett két verseskötetét is kiadta, mondta a klubvezető, aki kiemelte, hogy Radnóti 1935-ben nősült meg, Gyarmati Fannit vette feleségül. Hozzátette, hogy 1936 novemberében jelent meg egyik legismertebb kötete, Járkálj csak, halálraítélt! címmel, amely a Nyugat kiadásában látott napvilágot. A költő életében többször is járt Párizsban, három alkalommal pedig munkaszolgálatos volt, mondta a klubvezető, aki kiemelte, hogy Radnóti Miklós 1944 novemberében hunyt el a Győrhöz közeli Abda község határában.

A klub tagjai Radnóti Miklós több versét, egyebek mellett az Erőltetett menet, a Mint a bika és a Sem emlék, sem varázslat című alkotást is elemezték az április 17-ei összejövetelen a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban.

Az Irodalmi Kávéház Klub tagjai legközelebb június 19-én fognak találkozni.

B. K.

Kapcsolódó hírek