Ugrás a tartalomhoz

Kiállítás a matyó örökségről

Mezőkövesd hírei

Ingyenes, a matyó kultúrát, matyó népművészetet bemutató kiállítás látható a Rózsa Liget Rendezvényközpontban.

A „Fedezd fel Matyóföldet – Matyó örökség” témájú kiállítás célja, hogy népszerűsítse Mezőkövesd látnivalóit, valamint a Zsóry-fürdő területére érkező turisták érdeklődését a városi értékek irányába terelje.

A tárlaton Takács István festőművész munkái, Kovács Szabolcs bútorfestő, népi iparművész, a Népművészet Mestere és édesapja, Kovács András, a Népművészet Mestere által készített festett bútorok, Kovács Szabolcsné hímzett textíliái, a Matyó Múzeum matyó népviseletet, matyó életet bemutató molinói, Panyi János faragott szobrai, Járó Ferenc festőművész matyó témájú alkotásai és a „Matyodesign” matyó mintás ruhái kapnak helyet. Emellett a látogatók archív felvételek segítségével ismerhetik meg még jobban a matyó kultúrát, a régi matyók életét, a népművészek munkáját.

A tárlat nemcsak a turistáknak szól, hanem a mezőkövesdieknek is, ezen belül a helyi diákoknak, ezért az iskoláknak lehetőségük van arra, hogy az osztályok előre egyeztetett időpontban a szervező által ingyenesen biztosított autóbuszokkal kilátogassanak a Rendezvényközpontba.

Március 11-én délelőtt a Mezőkövesdi Általános Iskola Székhelyiskolájának 3. osztályos diákjai tekintették meg az ingyenes kiállítást.

A tárlat március 27-ig bárki számára díjmentesen megtekinthető hétfőtől péntekig: reggel 8-tól este nyolcig, szombat és vasárnap: 10-14 óra között.

hmzs

Kapcsolódó hírek