Ugrás a tartalomhoz

Középpontban a tehetséggondozás

Mezőkövesd hírei

Kétnapos szakmai napot rendezett a Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum.

A rendezvény első napjának központi témája a tehetséggondozás volt. Az előadások a zenei tehetség felismerését, gondozását, valamint az állatasszisztált foglalkozások szerepét, jelentőségét járták körbe.

Az esemény elején Rigó Attiláné, a gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd elsőként dr. Szilágyiné Pálkövi Mária, a Fiatal Tehetségekért Alapítvány elnöke, a Konszonancia RZTT elnöke, szakértője online előadásában a zenei tehetség felismeréséről beszélt. Kiemelte, hogy már óvodáskorban érdemes megfigyelni a kisgyermekek viszonyulását a zenéhez. Mint mondta, ha például a gyermek szívesen részt vesz a zenés, énekes foglalkozásokon, figyelemmel kíséri az óvónő énekét, hangszerjátékát, otthon is előadja az óvodában tanult mondókákat, énekeket, ha aktívabban részt vesz a zenés foglalkozásokon, mint egyéb elfoglaltságokban, akkor érdemes foglalkozni a gyermek zenei képességeinek fejlesztésére.

János Enikő, a Miskolci Szakképzési Centrum munkatársa, egészségtan tanár, egészségfejlesztő mentálhigiénikus, a Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának, valamint Egészségtudományi Karának óraadó oktatója pedig az állatasszisztált aktivitásokról, a segítő kutyák típusairól, a kutyák kiképzéséről és alkalmazhatóságáról beszélt. Kiemelte, hogy a terápiás állatokkal való segítés jó hatású lehet például az időskori ellátásban, a fogyatékosságok jelentős körében, főként autista embereknél, speciális szükségletű emberek testi-lelki állapotának javításában, illetve óvodában és iskolában történő oktatási munkába való bevonással.

A lovasterápiáról, annak hatásairól Kovács Gergő gyógytestnevelő, lovasterapeuta osztotta meg véleményét. Előadásában elmondta, hogy a lovasterápia lehetőségével hároméves kor felett lehet élni. Kiemelte, hogy a terápia többek között a tanulásban, vagy értelmileg akadályozott, autista, részképesség problémákkal küzdő, látás-, hallás- és mozgássérült, beszédproblémákkal küzdő, hiparaktív, magatartászavarok gyermekek fejlesztésére szolgál.

A konferencia zárásaként a mezőkövesdi gimnázium egykori diákja, Domán Dorina óvodapedagógus, a Csodakutya Alapítvány önkéntese számolt be a kutyával asszisztált foglalkozások tapasztalatairól.

Február 10-én a szakmai nap keretében pedig a gimnázium egykori diákjai tértek vissza az alma materbe, hogy bemutassák szakmai sikereiket. Elsőként online kapcsolódott a rendezvényhez prof. dr. Jacsó Judit, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar BTI Büntetőjogi és Kriminológiai Intézeti Tanszék fejlesztési és gazdasági dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanár, aki a miskolci jogi karon történő tehetséggondozást mutatta be.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora, a földtudományok doktora, a biológia tudományok doktora, habilitált egyetemi docens pedig Isten kezében címmel tartott előadást.

A szombati nap harmadik előadója dr. Takács Judit, magyar és finnugor nyelvész, az EKKE Magyar Nyelv- Irodalomtudományi Intézet, Magyar Nyelvészeti Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens a nyelvészek munkáját mutatta be.

Dr. Kis Andrea, a Richter Gedeon Nyrt. kutató-fejlesztő analitikusa előadásában bemutatta, hogyan jutott el Mezőkövesdről a gyógyszergyártás kutatás-fejlesztés világába.

Dr. Herczeg Mihály, a Debreceni Egyetem Gyógyszerészi Kémia Tanszék Gyógyszerésztudományi Kar habil. egyetemi docense is bemutatta élelútját, hogyan is jutott el Matyóföld szívéből a kémia világába.

Dr. Gomba-Tóth Adrienn okleveles molekuláris biológus, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutató és Fejlesztési Központjának tudományos munkatársa is szintén a pályaválasztásról mesélt, azaz arról, miért is lett biológus.

A kétnapos rendezvény zárásaként pedig Besenyei István, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Gép- és Terméktervezési Intézetének PhD hallgatója beszélt tanulmányairól, terveiről.

A szakmai napot február 9-én és 10-én rendezték meg a középfokú oktatási intézményben.

hmzs

Kapcsolódó hírek