Ugrás a tartalomhoz

Sírgondozás

Mezőkövesd hírei

Az 1848-as hősök sírjait tették rendbe a Magyar Honvédség tartalékos katonái a Honvéd Kadét Programban szereplő mezőkövesdi diákok közreműködésével a Városi Temetőben.

– Március 15-e közeledtével a Magyar Honvédség hadisírok gondozását végzi. A vármegye területén igyekszünk az 1848-49-es eseményekhez köthető emlékműveket és sírhelyeket felkeresni, ahol a tartalékos katonák a kadétokkal közösen tevékenykednek. Az esemény részeként meghallgatunk egy előadást, hogy át tudjuk élni azt a szellemiséget, ami a nemzeti ünnepünket kíséri – mondta Rácz Péter, a miskolci Hadkiegészítő és Toborzó Iroda tartalékos századosa.

A tartalékos katonák a mezőkövesdi Szent László gimnázium, valamint a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium kadétjaival közösen tisztították meg az 1848-as hősök sírhelyeit, mely után Bukta László, a miskolci Hadkiegészítő és Toborzó Iroda tartalékos törzszászlósa tartott előadást az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mezőkövesdi eseményeiről.

– A kápolnai csata után itt Mezőkövesden, a mostani Zsóry híd környékén volt egy utóvédharc, ahol a Miklós és Vilmos huszárok lóra pattantak és elűzték az ellenséges lovascsapatot. Emellett három ágyút is zsákmányoltak és egy visszaemlékezés szerint, egy korábbi magyar ágyút is visszaszereztek. Sajnos a csatának osztrák és magyar részről is több halottja és számos sebesültje volt – mondta Bukta László.

Az előadást követően a tartalékos katonák és a mezőkövesdi diákok ünnepélyesen megkoszorúzták az 1848-as hősök emlékhelyét a Városi Temetőben.

B. K.

Kapcsolódó hírek