Ugrás a tartalomhoz

Szalagtűzés: a búcsú és a nagykorúság jelképe

Mezőkövesd hírei

Három végzős osztály tanulói viselhetik az iskolától való búcsúzást jelképező szalagot, illetve gyűrűt, melyet a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium november 24-ei szalagavató ünnepségén kaptak meg.

A középfokú intézmény eseményének nyitányaként a három végzős osztály bevonult a Szent László templomban, ahol ünnepi szentmisén vettek részt, melyet Medvegy János esperes-plébános celebrált.
 
Az ünnepségen Kiss Gábor igazgató beszédében kiemelte, hogy a szalagavató az iskolától, a felhőtlen diákévektől való búcsúzás első pillanata, amely szokás Selmecbányáról eredeztethető 1930 óta. A diákok szalagokkal fejezték ki iskolájukhoz való kötődésüket és ezzel jelezték, hogy kinőtték az iskolapadot, készen állnak a vizsgákra, és rövid idő múlva végleg búcsút vesznek az intézménytől. Elmondta, hogy a szalagavató nagy nap a végzős diákoknak, a családoknak és a pedagógusoknak is. Az igazgató beszédében hozzátette, hogy a „széchenyiseket” összeköti a közösen megélt múlt és az együtt elkezdett jövő építése.
 
– Az elmúlt években igyekeztünk benneteket segíteni, támogatni abban, hogy ne csak tanulásban, de emberségben, igaz értékekben és a helyes úton növekedjetek, erősödjetek. A szalagtűzés kapcsán felmerül a kérdés: Kaptatok-e elég hitet, szeretetet, erőt ahhoz, hogy meg tudjatok felelni a kihívásoknak? Azt gondolom, igen. Éljetek, hát vele! Legyetek kitartóak, hiszen közel a cél: néhány hónap után tiétek lesz a várt szakmai vagy érettségi bizonyítvány – hangsúlyozta Kiss Gábor.
 
Az ünnepi gondolatok után megáldották a búcsút szimbolizáló szalagokat és gyűrűket, melyeket ezután az osztályfőnökök feltűztek, illetve átadtak a végzős diákoknak.
 
A műsor zenei szolgálatát a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola hangszeres tanárai és a Szent László kórus tagjai biztosították, illetve az eseményen versszavalattal közreműködtek a középiskola tanulói. 
 
hmzs

Kapcsolódó hírek