Ugrás a tartalomhoz

Tavaszköszöntő

Mezőkövesd hírei

Táncházzal, interaktív hangszer-bemutatóval, mesemondással és mesterségbemutatókkal várták az érdeklődőket a Tavaszköszöntő program keretében.

A háromnapos program első napján „A lélek ősi bútorzata" címmel Boncsér Gábor tartott interaktív hangszer-bemutatót február 23-án a Hadas Látogatóközpontban. Az előadást követően táncházzal folytatódott a program, elsőként a kicsik, majd a nagyok táncolhattak. A talpalávalót a Számadó zenekar húzta, míg a táncokat Paczók Csaba és Tóth Éva tanította be.

„Együtt lenni jó!" címmel a régió népművészeti egyesületeinek szakmai programját rendezték meg február 24-én délelőtt a Népi Művészetek Házában, míg délután kézműves bemutatókat és foglalkozásokat tartottak a vendég egyesületek mesterei. Az érdeklődők megismerkedhettek egyebek mellett a barkó hímzéssel, a gyöngyfűzéssel, a vesszőfonással, csipkeveréssel és a babakészítéssel is. A kézműves foglalkozások ideje alatt jótékonysági fánk vásárt tartottak, a bevételt a Matyó Népművészeti Egyesület működésére fordítják.

A szombati programot „Mesélő mesterségek" címmel Simándi László mesemondó műsora zárta, aki két népmesével örvendeztette meg a hallgatóságot.
A háromnapos rendezvény utolsó napján mesterségbemutatókkal és foglalkozásokkal várták a vendégeket a Hadas városrész alkotóházaiban. A látogatók egyebek mellett a hímzés, szövés, fonás, kézi festés, mézeskalács- és a pártakészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek.
A Matyó Népművészeti Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, valamint a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósította meg a rendezvényt.

B. K.

Kapcsolódó hírek