Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. december 10. (vasárnap) 11:17 Judit névnapja van
 
A matyó hímzés korszakai és stílusai (videóval frissítve)

„A matyó hímzés karakteres stílusjegyei” címmel tartották meg a Múzeumi Műhely előadássorozat második összejövetelét március 7-én. A délután során Viszóczki Ilona etnográfus és Szabó Józsefné, a Népművészet Mestere beszélt a korszakonként megfigyelhető, sajátos stílusjegyekről.


Az öt évvel elindított „Az évszak műtárgya” elnevezésű program idei témája a matyó népművészet, tisztelegve az előtt, hogy örökségünk felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára. Az előadássorozat első, február 14-ei összejövetelének a matyó hímzés kezdeteiről hallgathattak meg az érdeklődők.
A második bemutatót március 7-én tartották meg, ahol Viszóczki Ilona etnográfus elméleti és Szabó Józsefné, a Népművészet Mestere gyakorlati szempontból mutatta be a jelenlévőknek a különböző korszakokra jellemző stílusjegyeket, a karakteres motívumokat. A kultúra, a hímzés iránt nyitott érdeklődők így megismerhették a lobogós ujjú ing, az ágyvég és egyéb textíliák hímzésének jellegzetes motívumait, azok jelentését.
A programsorozat következő összejövetelén „A matyó népviselet változása a 19-20. században” címmel rendeznek előadást április 18-án, míg május 9-én „A matyó hímzés napjainkban” címmel folytatódik a sorozat.


Kapcsolódó képek:Vissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés