Ugrás a tartalomhoz

A jubileum tiszteletére

Mezőkövesd hírei

Száz évvel ezelőtt avatták fel a hazánkban egyedülálló mezőkövesdi Kőszínházat.

A Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör Egyesület (MASZK) szervezésében megrendezett jubileum tiszteletére emléktáblát avattak a Movie Club épületénél augusztus 16-án, a 100 évvel ezelőtt, 1924. augusztus 16-án felavatott kulturális épület emlékére. A tábla Juhász Ferenc nyugalmazott pedagógus kezdeményezésére és az ő tervei alapján készült. Az ünnepségen Takács Norbert, a MASZK Egyesület elnöke osztotta meg gondolatait, majd Molnár Istvánné települési képviselővel közösen leleplezte az emléktáblát.

A jubileumi esemény a Rendezvényközpontban folytatódott, ahol „Az elfeledett teátrum – a Magyarországon egyedülálló mezőkövesdi Kőszínház igaz története” címmel tartottak kulturális előadást a MASZK Egyesület tagjai. A Kőszínház történetét Takács Norbert és Kis-Csabai János ismertette.

Juhász Ferenc keresett meg bennünket, aki a Szent Imre iskolában tanított magyartanárként. Ez tulajdonképpen az ő gyűjtése, ő állt elő azzal az ötlettel, hogy erről a színházról fellelhető anyagot mutassuk be egy előadás formájában és avassunk emléktáblát a Movie Club épületénél, mert ott épült a Kőszínház. Az előadást blokkokra osztottuk, az első két részben a mezőkövesdi színjátszók megalakulásának és a színház építésének ötletéről, valamint az építés megkezdéséről beszéltünk. Ezután megemlítettük a bemutató előadást, majd a színház paramétereit ismertettük röviden, míg a legnagyobb blokk az előadásokról megjelent szakmai kritikákról szólt. Nagyon kevés korabeli fénykép maradt fent erről az időszakról, ami rendelkezésre állt, azokat kivetítettük. Az utolsó blokkban a színház utolsó időszakáról beszéltünk, az utolsó időszakban kiszorultak a színjátszók az épületből és a mozi vette át a helyét.  – mondta Takács Norbert.

Az énekes-verses kulturális műsorban fellépett Pázmándi-Guba Viktória, Csótó Vivien, Kis-Csabai Dávid és Pethe Ákos.

Az előadás végén Juhász Ferenc osztotta meg gondolatait, aki többek között elmondta, hogy a Kőszínházról összegyűjtött teljes anyag az mnsz-blog.gportal.hu oldalon teljes egészében megtalálható.

Az idén alapításának 25. évfordulóját ünneplő MASZK legközelebb szeptember 28-án egy kabaréműsort fog színpadra vinni, ahol a jelenlegi tagok mellett a társulat korábbi tagjai közül is többen fel fognak lépni.

B. K.

Kapcsolódó hírek