Ugrás a tartalomhoz

Ajánló: Kulturális Örökség Napjai

Előadással, gépindítással, különleges tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket szeptember harmadik hétvégéjén városunkban.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából városunk három nagy múzeumában különleges programokkal készülnek.

A Matyó Múzeumban szeptember 21-én 15 órától előadás keretében ismerkedhetünk meg a középkor szegény és királyi ételekkel, az akkor használt fűszerekkel, és megtanulhatunk néhány, még ma is elkészíthető étel receptjét. A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban lesz tárlatvezetés, lokomobil-indítás, megtekinthető lesz a Matyó hangulatok című időszaki kiállítás. A Takács István Gyűjteményben különleges, tárlatvezetéssel egybekötött bemutatót tartanak, melynek középpontjában az élő és éltető hagyományok, a népművészeti örökség és a keresztény szellemiségű művészet áll majd.

Emellett lesz szórakoztató hangszerbemutató, gyerekeknek játék és színező. A kKulturális Örökség Napjain a Matyó Múzeum és a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum 9 és 17, a Takács István Gyűjtemény 9 ls 16 óra között várja a vendégeket. 

hmzs

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI   2024. 09. 21-22.   (szombat-vasárnap)    Matyó Múzeum 9-17 óráig  15.00 “A középkor asztala - különleges ételek, furcsa szokások, ma is használható receptek” című előadás   Előadó: Dr. Lovász Emese Anna muzeológus, régész   A szegények ételeitől a királyok asztaláig, korabeli színes ábrázolásokkal fűszerezve. Milyen alapanyagokat használtak, milyen ételeket szolgáltak fel a hétköznapokon és ünnepeken, mi volt az étlapon Mátyás király lakodalmán? Mindenre választ kapunk a vetített képekkel kísért előadás során, és végül megismerhetjük néhány ma is elkészíthető étel receptjét.    Vasárnap:   10.00 és 15.00: “A népi hangszerek mesés világa” címmel szórakoztató hangszerbemutató gyerekeknek és felnőtteknek    TAKÁCS ISTVÁN GYŰJTEMÉNY  9-16 óráig  Szombat-vasárnap  Élő és éltető hagyományok, népművészeti örökség és keresztény szellemiségű művészet - mint az európai kultúra alapértékei   Tárlatvezetéssel egybekötött bemutató, melyen az érdeklődők végigjárhatják az épületet.   Bemutatunk különleges ritkaságokat, nemrég felfedezett értékeket, a folyamatosan megújuló gyűjteményt gazdagító alkotásokat.    HAJDU RÁFIS JÁNOS MEZŐGAZDASÁGI GÉPMÚZEUM  9-17 óráig  A 45 éve alapított Hajdu Ráfis Mezőgazdasági Gépmúzeumban   Különleges ipartörténeti és mezőgazdasági örökségének bemutatása, a múltból a jövőnek megőrzött gépek megtekintése.    Szombat  11.00 és 14.00 lokomobil indítás   Vasárnap  11.00 és 14.00 tárlatvezetés    Mindkét napon “Matyó hangulatok” című időszaki kiállítás, valamint az értékmentés és a magángép gyűjtők bemutatása    Tematikus kiállítások megtekintése, fókuszban a hazai mezőgazdasági gépgyártás mintapéldányai. Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményét bemutató, állandó kiállítás (2900 gép, tárgy, jármű és eszköz), a tárlat különleges és érdekes darabjai. Gyerekeknek játékok, autós-traktoros színezők.    A programváltozás jogát fenntartjuk!    A belépés ingyenes.   Információ: 06-49/500-135

Kapcsolódó hírek