Ugrás a tartalomhoz

„Az igazság békét teremt"

Mezőkövesd hírei

Ez a jelmondata az idei országos Ars Sacra Fesztiválnak, amelyhez városunk is csatlakozott egy zenés irodalmi műsorral.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében megvalósuló program elején dr. Novák István kanonok-plébános mondott köszöntőt, melyben elmondta, hogy az országos Ars Sacra Fesztivál immár felnőttkorúvá vált, most ünnepli 18. születésnapját. Mezőkövesd, a Szent László plébánia pedig kilencedik alkalommal kapcsolódott be a rendezvénysorozatba.

A műsor címe: Jövőnk záloga – a szerelem gyümölcse, tehát a gyermek, a gyermekek lesznek a középpontban. Azonban nem gyermekprogramról van szó, a műsor üzenete a felnőtteknek szól. A néphit szerint az elveszett paradicsom szépségéből három visszfény maradt meg: a gyermek szeme, a föld virágai és az ég csillagai. Szépek a gyermekek szemei, mert ezek is csillagok, s mert ezekből újfajta szépség beszél, amely a lélektelen természetben nem található: az ártatlan lélek szépsége. Az Ars Sacra, azaz a Szent Művészet ünnepe általában felhívja a figyelmet az éppen időszerű jelenségre, amelyhez egy-egy bibliai idézet is társul. Az idei így szól: „Az igazság békét teremt". Szeptember 21-én van a béke világnapja – mondta el dr. Novák István, aki kiemelte, hogy szerte a nagyvilágban több mint 100 fegyveres konfliktus zajlik, egyre több helyen figyelhető meg a szegénység, az éhezés, veszélyben van a jövőnk záloga, az utánunk következő nemzedék. Hozzátette, hogy nem engedhetjük meg, hogy a politikai játszmáknak gyermekeik essenek áldozatul, mindenkinek tiszteletben kellene tartania a gyermekek jogait, érdekeit, szükségleteit. A plébános hangsúlyozta, hogy a védelem nemcsak a szülők feladata, hanem mindenki másé is, aki a gyermekekkel kapcsolatba kerül: a családnak, a kisközösségeknek, intézményeknek, szakembereknek. A politikusoknak pedig kötelességük olyan törvényeket alkotni, amelyek megvédik a gyermekeket, és garantálják, hogy testi, lelki, szellemi harmóniában fejlődő és felnövekvő zálogai lehessenek a jövőnek.

A rendezvényen elhangzott például Döbrentey Ildikó Gyermekség című verse, a gyermekét váró anya imája, Sík Sándor Mosolygó gyermek című alkotása. Emellett részlet hangzott el Molnárfi Tibor Szent Korona misztériuma című művéből, láthatott a közönség anya-fiú jelenet, és meghallgathatták egyebek mellett Bruno Ferrero Nem megvásárolható… című történetét.

A műsor irodalmi rendezője Kisné Dudás Mária, a zenei rendezője pedig Mozerné Horga Stefánia volt.

A Szent László Kórus zenei produkciókkal tovább emelte a szívmelengető, elgondolkodtató műsor hangulatát. Előadásukban egyebek mellett Csajkovszkij Bölcsődalát, illetve a Halleluját is meghallgatta a közönség.

hmzs

Kapcsolódó hírek