Ugrás a tartalomhoz

Emlék és köszönet

Mezőkövesd hírei

Megáldották a mezőkövesdi hívek által felállított, a közelmúltban felújított Szűz Mária szobrot Szentkúton.

A Szűzanya szobrát Szabó István és felesége, Sipeki Borbála állíttatta 1907-ben. Az emlékhelyet a közelmúltban felújították, a szobrot Orosz Lóránt ferences szerzetes, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója áldotta meg.

A mezőkövesdiek több mint száz éve járnak Szentkútra és ez a szobor ennek is emléket állít, valamint azoknak is, akik jártak, akik most járnak és majd később fognak jönni ide Szentkútra. A házaspár által állíttatott szobor kifejezi valamilyen módon a kövesdieknek a Szentkúthoz fűződő szoros kapcsolatát   – emelte ki Orosz Lóránt.

Dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere nagy jelentőséget tulajdonít a szoboráldó ünnepségnek.

Minden mezőkövesdi tudja, hogy a város mellett van a Dollár-hegy, amit azért hívnak így, mert a századfordulón sokan Amerikába mentek ki dolgozni, majd hazajöttek és voltak, akik földet vettek, keresték a boldogulást. A Szabó-házaspár is hazajött Amerikából és fontosnak tartotta, hogy itt egy szobrot állítson Máriának. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy már a századfordulón is és utána nagyon sokáig, mondhatom, hogy a második világháborúig a mezőkövesdiek gyalog jöttek Szentkútra zarándokként, főleg fiatalok  – mondta dr. Fekete Zoltán, aki kiemelte, hogy valahol a szoborral szemben volt egy barakk, ahol az éjszakát tölthették a mezőkövesdi hívek, így valószínűleg azért állították fel itt a szobrot.

Az én nagyszüleim itt ismerkedtek meg Szentkúton 1908 és 1909 között, számomra a szoborállítás ezért is különleges  – hangsúlyozta dr. Fekete Zoltán.

A mintegy 100 mezőkövesdi részt vett a Kisboldogasszony napi ünnepi szentmisén és körmeneten is, amit Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrált szeptember 8-án. Orosz Lóránt ferences szerzetes a búcsút is értékelte.

Ez a búcsú itt Szentkúton a nagyobb búcsúk közé tartozik, a mai napon Szűz Mária születésnapját ünnepeljük. Hála Istennek nagy számban összejöttek határon innen és túlról a zarándokok, Kiss-Rigó László pedig a prédikációjában kifejtette, hogy mi is ennek az ünnepnek a lényege  – mondta a kegyhelyigazgató.

B. K.

Kapcsolódó hírek