Ugrás a tartalomhoz

Gyerektábor kétkeréken

Mezőkövesd hírei

Több mint hatszáz iskolás vett részt a Mezőkövesdet is érintő bringás vándortáborban idén nyáron.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség célja a hazai tájakon történő kerékpározás népszerűsítése, ezért 2018 óta bringás vándortáborokat szervez. 2024-ben már 14 térségben táborozhattak a diákok a nyári szünidő alatt. Idén a vándortábor útvonalai közé bekerült a Bükkalja – Tisza-tó útvonal is, melynek teljesítése során a kerékpáros táborozók Mezőkövesdről indulva járják be az útvonal természeti, építészeti és kulturális értékeit.

Ez egy hétnapos, hatéjszakás tábor, az általános iskola 5. osztályától a középiskola 12. évfolyamáig bezárólag vehettek részt gyermekcsoportok. A nyár során összesen 25 turnus fordult meg a térségben, azaz több mint 600 diák és felnőtt látogatott el hozzánk  – mondta el Tóthné Márton Gabriella, a tábor lebonyolítását végző Kontakt Szervezetfejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

A hét nap során a táborozók kerékpározva ismerik meg a Bükkalját, a Tisza-tó vidékét.

A hét nap alatt a táborozók egy “nyolcast” tettek meg, összesen majdnem 240 kilométert tekertek. Mezőkövesd volt a célállomás, ide érkeztek meg első nap, majd innen indultak tovább elsőként a Bükkalja irányába érintve Szomolyát, Noszvajt, Bogácsot, Cserépváralját, valamint ellátogattak a Hoór-völgyébe Bükkzsérc érintésével. Majd újra Mezőkövesd következett, ahonnan pedig a Tisza-tó felé vették az irányt. A tavat megkerülték, Sarudra, Tiszafüredre is ellátogattak, majd pedig onnan ismét Mezőkövesdre érkeztek meg  – ismertette az útvonalat Tóthné Márton Gabriella.

A siklósi Batthyány Kázmér Általános Iskola immár ötödik alkalommal vett részt a bringás programon. Ez alkalommal 18 felső tagozatos tanulóval érkeztek a Bükkalja-Tisza-tó útvonalat érintő hét napos túrára.

Nekünk ez már az ötödik vándortáborunk. Az útvonalak kiválasztásakor igyekszünk mindig új útvonalat választani. Korábban voltunk már már dimbes-dombos tájakon, voltunk kifejezetten alföldi tájakon. Ez a mostani, Bükkalja – Tisza-tó útvonal ezt a kétfajta terepviszonyt ötvözi.  Ez a környék újdonság volt számunkra, nem jártunk még errefelé  – mondta el Kontár Zsolt, a siklósi Batthyány Kázmér Általános Iskola földrajz-történelem szakos tanára.

A jó hangulatú tábor számtalan élményt ad a gyerekeknek, emellett közösségépítő hatása is érezhető.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat, feltölti őket a sok közös program, az együtt tekerés, a beszélgetések, a játék, a kártyázás, a strandolás. Nagyon jó csapatépítő ereje van ennek a tábornak  – tette hozzá Fehér Mária Laura, a siklósi Batthyány Kázmér Általános Iskola matematika-informatika szakos tanára.

A legutolsó táborban résztvevők közül Schilling Kamilla számára például örök emlék marad a Bükkalja tájainak szépsége.

Nekem nagyon tetszettek a szállások. Amikor a hegyekben voltunk, nagyon jó volt a gurulás lefelé. Megnéztük a kaptárköveket, forrást kerestünk, gyűjtöttünk különleges köveket, néztük a tájat, mert nagyon szép volt   – sorolta az élményeit Schilling Kamilla, a siklósi iskola tanulója.

A tanárnőm szólt erről a lehetőségről, mivel nagyon szeretek kerékpározni, ezért úgy döntöttem, hogy eljövök. Eleinte féltettek a szüleim, de rájöttek, hogy a tábor önállóságra tanít engem, illetve jó sportolási lehetőség  – mondta el Kosztya Dominik, a siklósi intézmény diákja.

A hét nap alatt több tíz kilométert kerékpároztak a táborozók, akik élvezték a Bükkalja és a Tisza-tó környéki terepviszonyokat.

Nagyon sokat voltunk a természetben, kilátókba mentünk fel, megismertük a tájat és nagyon érdekes kulturális értékekkel ismerkedhettünk meg ebben a térségben  – számolt be az itt eltöltött hét napról a siklósi általános iskola diákja, Szalay Kata.

A táborban nagyon sokat tanulhatnak, fejlődhetnek a fiatalok.

A gyerekeknek egy nagyon intenzív élményt nyújt ez a kerékpáros tábor, hiszen az egész hetet kerékpáron töltik el, megismerik egyrészt a természeti látnivalókat és a kulturális adottságokat. Olyan programok is voltak, amelyek nem a kerékpározásról szóltak: az esti bátorságtábor, Bogácson, Mezőkövesden, a Tisza-tónál a strandolás. A táborban fontos szerepet kap a környezettudatosság, arra is figyelünk, hogy fenntartható legyen ez a tábor  – mondta el a programokról Tóthné Márton Gabriella.

Mindemellett ez a program Mezőkövesd és a régió turizmusára is kedvező hatással van.

Mezőkövesd szempontjából óriási előnyt jelent ez a tábor, hiszen az ország számos területéről érkeztek ide diákok és felnőttek, akik eddig még nem jártak erre, megismerték a népművészeti, kulturális értékeinket. Örömmel hallottuk egy-egy tábor végén, elköszönéskor, hogy azt tervezik, visszajönnek ide a családjaikkal együtt, és már volt is olyan résztvevő, aki azóta újra ellátogatott városunkba  – emelte ki a tábor turisztikai hatásait az ügyvezető.

Ezekben a táborokban a Kontakt Szervezetfejlesztő és Tanácsadó Kft. szervezte a programokat, biztosította a kerékpárokat, gondoskodott a szálláshelyekről és az étkezésekről.

Az idei nyári vándortáborok már lezárultak, de még lehetőségük van az iskolásoknak, hogy részt vegyenek a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség által szervezett egynapos, ingyenes, kerékpáros osztálykirándulások egyikén.

hmzs 

Kapcsolódó hírek