Ugrás a tartalomhoz

Kecses mozdulatok, virtuóz játék

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd mellett Sárvárról, Nyékládházáról, Tiszafüredről, Hevesről, Sátoraljaújhelyről, Nyírbátorról és Megyaszóról érkeztek fellépők a Fúvószenekarok és Mazsorett Csoportok Fesztiváljára.

A Mezőkövesdi Fúvós és Majorette Együttesért Alapítvány Mezőkövesd Város Önkormányzata támogatásával ebben a formában első alkalommal szervezte meg a Fúvószenekarok és Mazsorett Csoportok Fesztiválját augusztus 9-én és 10-én.

A program nyitányaként a sárvári Városi Mazsorett Együttes és Kanona Band tagjai, valamint Mezőkövesd Város Fúvószenekara és Mazsorett Csoportjai mutatkoztak be a Zsóry Ligetben augusztus 9-én este. A műsorban felcsendült egyebek mellett a Carnaval De Paris, Lord of the dance, I Will Survive, Bella Ciao című zeneszámok, míg a mazsorettek előadásában látványos pomponos, zászlós, botos produkciókat láthatott a közönség. A két és fél órás zenés-táncos műsor után a sárvári vendégek ajándékkal köszöntötték Mezőkövesd Város Fúvószenekarát, mely idén hetvenéves.

Szombaton elsőként a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben mutatkoztak be a fúvósok és mazsorettek. A fürdőzők a sárvári fúvósok és mazsorettek, a megyaszói fúvósok, a tiszafüredi, sátoraljaújhelyi hevesi mazsorettek, a Nyékládházi Ifjúsági Fúvószenekar, Nyírbátori Koncert Fúvószenekar, Nyírbátori „Bátor” Mazsorett Egyesület műsorát láthatták.

A program folytatásaként a fesztiválon résztvevő zenekarok és mazsorettcsoportok felvonultak Mezőkövesd főutcáján, a főtértől egészen a Városi Sportcsarnokig, ahol egy nagyszabású gála zárta a kétnapos rendezvényt.

A Mezőkövesd Város Pro Urbe-díjas Fúvószenekar idén ünnepli alapításának hetvenedik évfordulóját. Ezzel kapcsolatban a gála elején Panyi Zoltán, a zenekar vezetője beszélt a zenekar megalakulásáról, múltjáról.

Hetven évvel ezelőtt kövesdi származású, zenét szerető országgyűlési képviselő, Ócsai István fejében érett meg egy gondolat, hogy fúvószenekart alapít Mezőkövesden. A szakmai segítséget dr. Vinkovits Sándor gimnáziumi tanártól kapta meg, aki vállalta a zenekar betanítását, szakmai vezetését. A zenekar tagjai a régi levente zenekar tagjaiból, gimnazistákból és zeneszerető dolgozókból állt. Az eltelt évtizedek alatt több mint 160 tagja volt a zenekarnak. Nagy Imre, 54 évig volt tag, aki könyvet is írt a fúvószenekarról. Az alapítás óta sok eseményt, történést éltünk meg. A folyamatos heti próbák, szereplések, a sok közösen eltöltött idő, színesítették életünket.  – mondta el Panyi Zoltán, aki hozzátette, hogy a fennmaradásért fontos az utánpótlás, amiben nagy szerepe van a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskolának.

Panyi Zoltán külön köszöntötte a zenekar alapító tagját, Siklósi István, aki számára egy 1954–2024 feliratú emlékszívet nyújtott át. Siklósi István beszédében visszaemlékezett a kezdetekre, aki dr. Vinkovits Sándor tanítványaként került be a fúvószenekarba.

A visszatekintő gondolatok után Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy a kulturális örökség ápolása és a közösségek összetartása nagyon fontos szerepet játszik városunkban.

Legyünk büszkék azokra az elődökre, akik megalapították a fúvószenekart, a Szent László gimnáziumot, több mint hatvan évvel ezelőtt létrehozták a zeneiskolát, illetve legyünk büszkék azokra, akik harminc évvel ezelőtt elindították a mazsorett csoportot. Megköszönöm, hogy létrehozták Mezőkövesden ezeket a csodálatos kulturális, zenei és tánc értéket, illetve ezt a fesztivált, büszkék vagyunk rátok.  – emelte ki Tállai András, aki hozzátette, hogy Panyi Zoltán immár negyven éve dolgozik a fúvószenekarért, Reich Lászlóné pedig több mint három évtizede vezeti a mazsorett csoportokat.

Bekker Gyula, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagja, magyar ezüst érdemkereszttel kitüntetett, Hidas Frigyes díjas karmester, a debreceni egyetem művésztanára, a Debrecen Symphonic Band és a Bekton Ifjúsági Fúvószenekar karmestere beszédében kiemelte, hogy a zene és a tánc egy hivatás, hiszen, mint az olimpián a sportolók, úgy a zenészek és a mazsorettek is lelkesen és nagy odaadással készülnek a fellépésekre, a különböző versenyekre.

A gálán Mezőkövesd mellett Sárvárról, Nyékládházáról, Tiszafüredről, Hevesről, Sátoraljaújhelyről, Nyírbátorról és Megyaszóról érkezett fellépők látványos műsorát nézhette meg a közönség. A rendezvény zárásaként a fellépők közösen adták elő a Szamosmenti induló, a Holiday in Rio, valamint a Nyár van című zeneszámokat, melyet a mazsorettek tánca kísért. Az eseményen Tállai András, miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője és Molnár Istvánné, a Mezőkövesdi Fúvós és Majorette Együttesért Alapítvány elnöke ajándékot adott át a fellépőknek.

hmzs

Kapcsolódó hírek