Ugrás a tartalomhoz

Könyvbemutató: Tállai 25

Mezőkövesd hírei

Fotó: Pénzügyminisztérium

Bemutatták a Tállai András pályafutását összegző, „Tállai 25 – 25 év Dél-Borsod szolgálatában” című életrajzi könyvet.

A kötetet egykori és mostani kollégák, ismerősök és barátok körében mutatta be a képviselő szeptember 23-án a mezőkövesdi Rendezvényközpontban. Az esemény elején Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a József Attila Színház igazgatója Szép Ernő Imádság című versét szavalta el.

A bevezető szavalat után Tállai András, miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta a különleges életrajzi művet, amelynek főszerkesztője Erőss Gábor volt. A politikus a bemutató során beszélt a kezdetekről, hogyan lett egy görbeházi fiatalból országgyűlési képviselő, hogyan jutott el a Parlamentbe, illetve hogyan történt, hogy immár negyedik ciklus óta a Kormány tagja.

A kezdetektől érdekelt a közélet, negyven éve élek Mezőkövesden. A közélet felé az első lépéseket a sporton, a focin keresztül tettem meg – mondta el Tállai András, majd felelevenítette pályafutása első esztendőit.

Kiemelte, hogy hét országgyűlési és két polgármesteri választást is megnyert az eltelt évtizedekben. Beszédében visszaemlékezett az 1998-as választásokra, a 2001-es első parlamenti megbízatására, amelyben nagy szerepe volt akkoriban Varga Mihály pénzügyminiszternek, hiszen ő javaslatára lett térségünk országgyűlési képviselője államtitkár.

Miért esett rá a választás államtitkárként? Úgy tudom röviden megfogalmazni, hogy élet és elmélet találkozik Tállai Andrásban. Olyan embernek ismertem meg, aki két lábbal a földön állt, rendkívül jó terepismerete van, ráadásul, ami kellett a minisztériumba, ahhoz ő pont passzolt nekem: tekintettel arra, hogy egyrészt adótanácsadó, könyvelő céget vezetett, vállalkozóknak segített. Tehát volt terepismerete, volt gyakorlata. Másrészt pedig akkoriban az hatott át bennünket, hogy az önkormányzatok központosítását próbáljuk meg csökkenteni, András itt is olyan közegből jött, ahol az volt a feladat, hogy megteremtsék az önkormányzati szuverenitást, amire minden településnek és döntéshozó fórumnak szüksége van. Ez a két dolog hívta fel a figyelmet András személyére  – emelte ki Varga Mihály beszédében.

Az az egészséges lokálpatriotizmus, ami nemcsak az emberek napi szintű nemcsak képviseletét, hanem ismeretét jelenti, mai napig megvan Andrásban. Józan meglátások jellemzik. Nagy feladatokban (például az adórendszer átalakítása, az ország pénzügyi stabilitásának helyreállítása) is tudtunk együtt dolgozni. Úgy gondolom, ez a 25 év igazolta, hogy jó döntést hoztam, amikor Tállai Andrást választottam  – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály méltató szavai után Tállai András beszélt a 2001-es mezőkövesdi kihelyezett kormányülésről, az elkerülő út építéséről, a 2002-es országgyűlési választásról, a sikeres polgármester választásról, a Polgári Bál elindulásáról, valamint a 2006–2010-es ciklusról, majd pedig a folytatásról egészen napjainkig.

Összességében a kötet a politikus több évtizedes közéleti pályafutását, Tállai András választókörzetéért végzett munkáját, parlamenti tevékenységeit foglalja össze.

A könyv hűen mutatja be a múltat, az elmúlt 25 év munkáját. Nagy boldogság számomra, hogy végre bemutathattam a hónapokig készülő könyvemet, amely életem legfontosabb 25 évét foglalja magában. Hiszem, hogy minden oldala új inspirációt adhat másoknak is  – összegezte a könyvbemutató kapcsán Tállai András, mely során az emlékezetes kampányokat, életének érdekes, értékes és személyes történeteit is felidézte, például egy 2018-as humoros nőnapi előadást, amelyben Nemcsák Károllyal játszott el egy saját élményen alapuló történetet.

Hogy tud ennyi energiát belefektetni valaki a képviselői munkába? Fantasztikus fejlesztések valósultak és valósulnak meg Dél-Borsodban, emellett András, a térség képviselője mindenhol ott van. Hogy csinálja ezt, napi szinten ez, hogy kivitelezhető? Egy kampány során két napot vele tölthettem, szinte űrhajósnak éreztem magam, miközben egyik településről a másikra „repültünk”, hihetetlen  – mondta el személyes élményeit Nemcsák Károly, aki a Mezőkövesdtől 30 kilométerre lévő Mocsolyástelepen született. Saját közösségének, szülőfalujának nevében is köszönetet mondott Tállai Andrásnak a település templomának megépítéséhez nyújtott segítségéért, támogatásáért.

Az esemény díszvendége Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki a könyv kapcsán elmondta, hogy bár a címe Tállai 25, a szám megtévesztő lehet, hiszen Tállai András már több mint 25 éve van jelen a politikában. Hangsúlyozta, hogy ő arra következtet, a politikus a címadással szeretné eloszlatni azt a gyanút, hogy a visszavonuló összegzését készítette el, vagy azt a téves feltevést, hogy a nyugdíjba vonulását fontolgatja.

Tállai András egy színes egyéniség: országgyűlési képviselő, államtitkár, miniszterhelyettes, sportvezető, nagyapa. Összeköt bennünket a foci iránti szeretetünk, a gyakorló nagyszülőségünk, valamint majdnem egykorúak vagyunk, egy évvel idősebb, mint én. Számunkra megadatott, hogy az elmúlt 34 évben alakítói lehettünk a közéletnek. Andrásnak van egy sajátos humora, amely a különböző parlamenti csörtékben államtitkárként csillogtat, ha ezt minden politikus tudná, az kimondottan előnyére válna mindenkinek a Parlamentben. Azt a műfajt, amit mi űzünk, azt távolságtartó humor nélkül nagyon nehéz elviselni, ha az emberben ez nincs meg, akkor hamar belekeseredik. András mindig meg tudta tartani azt az emelkedettséget a legvitriolosabb hozzászólásában is, ami a hallgató számára is élvezhető. András sikerének a titka pont ez a derű, amivel végigcsinálta az elmúlt három évtizedet  – mondta el Kövér László az esemény kapcsán a Mezőkövesdi Televíziónak adott interjújában.

Tállai András zárásként megköszönte a támogatást a feleségének, a nővérének, gyermekeinek, az unokáinak, valamint köszönetet mondott a Kormányban, a pénzügy- és belügyminisztériumokban dolgozóknak, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Varga Mihály pénzügyminiszternek, Pintér Sándor belügyminiszternek, dr. Fónagy János miniszterhelyettesnek, Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, a képviselőtársainak, az államtitkár-társainak, választókerületi munkatársainak, a személyi titkáraiknak, a polgármestereknek, települési képviselőknek, az aktivistáknak, a sportban dolgozó munkatársaknak, az edzőknek, a sportolóknak, illetve mindazoknak, akikkel együtt dolgozott az elmúlt huszonöt évben. 

hmzs

Kapcsolódó hírek