Ugrás a tartalomhoz

Középpontban a festett bútorok

Mezőkövesd hírei

Megnyílt az I. Országos Bútorfestő Kiállítás Mezőkövesden.

A Matyó Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesület Szövetsége (NESZ) idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal hirdette meg pályázatát népi bútorfestő alkotók számára. Három kategóriában nevezhettek az alkotók. Az első kategóriában a magyar nyelvterületen fellelhető eredeti bútorfestés elemeit felhasználó hagyományos alkotásokkal, a második kategóriában a magyar nyelvterületen templomi kazetták festésének elemeit bemutató munkákkal, míg a harmadik kategóriában a bútorfestés, a templomi kazetták innovatív, újszerű átdolgozásaival lehetett nevezni. A pályázatot háromévente szervezik majd meg a jövőben.

A beérkezett alkotások közül a legnívósabb darabokból kiállítást rendeztek be, melyet június 29-én nyitottak meg a Rendezvényközpontban.

A megnyitón elsőként Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület alapítója, tiszteletbeli elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Pap Bernadett, az Egyesület elnöke mondott beszédet, aki köszönetet mondott az alkotóknak, a zsűritagoknak, a támogatóknak, hogy megvalósulhatott ez a tárlat.

A szervezet vezetője után Kerékgyártó László, a Mezőkövesdi Járási Hivatal hivatalvezetője méltatta az eseményt, a kezdeményezést.

A magyar nép mélyreható és erős gyökerekkel kapaszkodik a kultúrájába, az örökségébe. Ezért állhatunk ma itt. Ez a gyökérrendszer az egész Kárpát-medencét átszővi. Mi magyarok azért állhatunk itt 1100 évvel a honfoglalás után, mert tudjuk honnan jöttünk, és azt is tudjuk, hogy mivel tartozunk az előttünk járó nemzedékeknek. Sőt, azt is, mivel tartozunk az utánunk jövőknek, hogy ők is tudhassák, amit mi tudunk. Ez szerepel az Alaptörvényünkben is.   – mondta el a hivatalvezető, aki hozzátette, hogy egy ország jövőjének alakulásához hozzájárul a kultúra is, melynek legnagyobb rétegét a népművészet képezi.

A bevezető, köszöntő gondolatok után Kolozsvári István, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége elnöke mutatta be a pályázatot és nyitotta meg a kiállítást. Elmondta, hogy 42 alkotó 114 pályamunkája érkezett be az első országos bútorfestőknek szóló felhívásra.

Nemcsak a kiállítás egyedülálló, hanem a helyszín is. Hiteles helyen, Mezőkövesden nyílt meg az első országos bútorfestő kiállítás, hiszen egyik első volt a matyó tárgyalkotó hagyomány, illetve jelen van a klasszikusan családon belüli hagyományozódás, Kovács András és Kovács Szabolcs által.  – mondta el Kolozsvári István.

Az esemény végén jutalmazták a pályázaton résztvevő alkotókat. Különdíjban részesült Horváthné Pleszkán Orsolya, Söröss Tamás, Nyesténé Karácsonyi Judit, Huttkai Tímea, Molnár Anikó, Nagyné Hajdú Erzsébet, Székely Csilla, Monda Lászlóné, akik 40.000 forint értékű díjazásban részesültek. A NESZ különdíját Kerékgyártó Emese és Szabóné Demény Mónika kapta meg.

Mezőkövesd Város Önkormányzata által felajánlott két különdíjat Berecz Lászlóné és Székely Csilla nyerte el alkotásával. A támogató cégek, vállalkozók által felajánlott különdíjakat Söröss Tamás, a Szentei mennyezetfestő alkotócsoport, Haszmann Gabriella és Nagyné Hajdú Erzsébet vette át.

Fődíjat vehetett át Szvák Pálné, Hompoth-Zolnai Ildikó és Szabó Andrea.

Az ünnepséget prózai előadásával Sziki Károly, táncos műsorral a Matyó Néptáncegyüttes két tagja színesítette.

A tárlat megnyitója után szakmai konferencián vehettek részt a jelenlévő bútorfestők, érdeklődők. Elsőként Ament Éva, bútorfestő népi iparművész, a zsűri tagja előadásában értékelte, elemezte a beérkezett alkotásokat, majd dr. Gyulai Éva történész-muzeológus a magyarországi festett kazetták történelmét, sajátosságait, jellemzőit mutatta be. Székely Csilla, bútorfestő népi iparművész, lakberendező pedig azt vázolta fel, hogy a festett bútorok hogyan illeszkednek be, hogyan építhetők be a mai lakberendezési stílusokba. Haszmann Gabriella bútorfestő népi iparművész, múzeumvezető a háromszéki motívumok világát varázsolta a közönség elé előadásában. Berecz Lászlóné a konferencia végén a pályázat jövőjéről értekezett a jelenlévőkkel. Mindemellett az érdeklődők is hozzászólhattak, kérdéseket tehettek fel a délután során.

A Matyó Népművészeti Egyesület a kiállítás, a szakmai előadások mellett műhelyfoglalkozásokra is hívta a hímzőket, bútorfestőket június 28-án és 29-én, ahol a bútorfestők Haszmann Gabriella vezetésével a háromszéki motívumokat sajátíthatták el, míg a hímzők Pap Bernadett irányításával a sárközi és szabadrajzú matyó hímzésekkel, a színes subrikák témakörével ismerkedhettek meg.

hmzs

Kapcsolódó hírek