Ugrás a tartalomhoz

Kulturális Örökség Napjai

Mezőkövesd hírei

Különleges programokkal várták az érdeklődőket a Matyó Múzeumban, a Takács István Gyűjteményben és a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban szeptember 21-én és 22-én.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából egyebek mellett egy érdekes előadást, gépindításokat és különleges tárlatvezetéseket szerveztek városunk legnagyobb múzeumaiban.  

 „A középkor asztala – különleges ételek, furcsa szokások, ma is használható receptek” címmel dr. Lovász Emese Anna muzeológus, régész tartott előadást szeptember 21-én, a Matyó Múzeumban. A programon résztvevők megtudhatták, hogy milyen ételeket ettek a szegények és a gazdagok a középkorban, valamint Mátyás király lakodalmának 11 fogásos menüjét is felsorolta az előadó. A vetített képekkel kísért előadáson az ételfogyasztás szokásai mellett a középkorban használt fűszereket is megismerhették a jelenlévők, akik a középkorban készített ételek receptjeiből is ízelítőt kaptak. Vasárnap „A népi hangszerek mesés világa” címmel két alkalommal hangszerbemutatót tartottak.

A 45 évvel ezelőtt megalapított Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban meg lehetett tekinteni a mintegy 3000 db tárgyból álló állandó kiállítást, emellett tárlatvezetéssel és lokomobil-indítással, valamint a „Matyó hangulatok” című időszaki kiállítással várták az érdeklődőket.

A Takács István Gyűjteményben különleges, tárlatvezetéssel egybekötött bemutatót tartottak. A Városi Galéria épületének bejárásakor a „kutató szobában” megtekinthető volt a muzeális gyűjtemény különleges egységeként a Takács István munkásságát és életútját felidéző, archív fotókból összeállított válogatás.

B. K.

Kapcsolódó hírek