Ugrás a tartalomhoz

Mustra: kertjeink értékei

Mezőkövesd hírei

Megnyílt az idei, immár 12. alkalommal megrendezett  Őszi Zöldség-Gyümölcs Kiállítás a Rendezvényközpontban, amely még ma délután és szeptember 14-én is megtekinthető.

Rendhagyó módon, a Mezőkövesdi Dalos Pacsirták előadásával kezdődött az idei tárlatmegnyitó szeptember 13-aán, majd a szervező Matyó Kertbarát Egyesület elnökének köszöntője következett. Herkely Károly elmondta, hogy szervezetük 14 éve működik, és 12 éve minden ősszel megszervezik a kiállítást.

– A kertészek véleménye, hogy fontos, hogy közelebb kerüljünk a természethez, próbáljuk ahhoz igazodva, azzal harmóniában kialakítani a kertünket – mondta el Herkely Károly, aki köszönetet mondott minden kiállítónak, az óvodák és iskolák pedagógusainak és gyermekeinek, az egyesület tagjainak és támogatóinak, valamint mindazoknak, akik megtekintik munkájukat.

A bevezető gondolatok után dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere méltatta a rendezvényt.

– Amit itt látunk, az az ember szorgalmának a gyümölcse, melyet nem egy-két óra alatt alkotott valaki. Nagy öröm számomra, hogy egyre szebb és egyre tartalmasabb dolgok vannak kiállítva évről évre. Mi is a természet része vagyunk, óriási vétek nem kihasználni a természet adta lehetőségeket. Idén a hőség miatt meg kellett küzdeni a természettel, viszont ez a száraz időszak bebizonyította azt is, ha az ember nem uralni akarja a természetet, hanem azzal együtt akar élni, akkor ebben a száraz évben is meg lehet találni azokat a növényeket, azt a termesztési módot, ami erre alkalmas. Ez a kiállítás is ezt szolgálja, hogy megtanuljunk a természettel együtt élni – mondta el dr. Fekete Zoltán, aki köszönetet mondott az egyesület tagjainak a kiállítás megszervezéséért.

Tállai András gratulált az egyesületnek, hogy évről évre megszervezik a tárlatot, mely bemutatja Matyóföld kertjeinek értékeit.

– Nem csak az az érték, amit megírunk, lefestünk, eléneklünk, hanem az is érték, amit a saját kertünkben hozunk létre: odafigyeléssel, gondoskodással, hiszen egy élőlényt teszünk széppé vagy fogyaszthatóvá. Ezen értékek bemutatására szolgál ez a kiállítás, és arra, hogy a generációk találkozzanak. Fontos, hogy megszerettessük, megismertessük a gyerekekkel is azt, amit itt látunk: virágokat, növényeket, gyümölcsöket, a kertészkedést. Ez egy nagyszerű kezdeményezés – emelte ki a miniszterhelyettes.

A köszöntő gondolatok után dr. Török László plébános és Gordos Attila esperes megáldotta a kiállított terméseket, termékeket, a kiállítást és a jelenlévőket.

A különleges kiállítást Murányiné Klucsik Judit virágos festményei, az óvodások, gyerekek által készített tündérkertek egészítik ki. A program folytatásaként interaktív, természet témájú játékra várták az érdeklődőket, este pedig McMenemy Márk előadására várnak mindenkit.

hmzs

Kapcsolódó hírek