Ugrás a tartalomhoz

Múzeumok Éjszakája

Mezőkövesd hírei

Előadásokkal, koncerttel, tárlatvezetéssel, diavetítéssel, motorindítással is várták a látogatókat városunk múzeumai a Múzeumok Éjszakáján.

A Matyó Múzeumban a Pro Urbe-díjas Szent László Kórus koncertjével kezdődött a program. A kórus előadásában például Bartók Béla és Bárdos Lajos matyó népdal-feldolgozásai is felcsendültek. Ezt követően „Matyó népművészet a textilek tükrében” címmel kerekasztal beszélgetéssel folytatódott az este, melynek keretében Szabó Józsefné Farkas Mária, a Népművészet Mestere, Molnár Edit és Márton Jánosné hímző beszélt a hímzésről interaktív formában.

A „barátság és együttműködés évszázada” mottóval zajlik a 2024. évi Magyar-Török Kulturális Évad, melyhez a Matyó Múzeum is csatlakozott. A rendezvény keretén belül két előadást hallgathatott meg a közönség. Elsőként Baris Yilmaz irodalmár és műfordító, a Szegedi Tudományegyetem Altajisztikai Tanszékének tanára a „Magyar irodalom befogadása Törökországban” címmel tartott előadást, melyből kiderült például, hogy miként viszonyulnak az ott élők a magyar irodalomhoz és hogy a török olvasóközönség körében a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek többek között Szabó Magda és Örkény István alkotásai. Az előadás végén egy török szerelmes verset szavalt el magyarul Kisné Dudás Mária, Baris Yilmaz előadásában pedig törökül is meghallgathatták a verset a résztvevők.

Az irodalmi előadás után „Ezerarcú Törökország – lektor voltam Ankarában” címmel Tóth Éva tartott élménybeszámolót az országról, egyebek mellett a gasztronómia, a szokások és a kultúra is szóba került. A beszámoló után egy különleges török kekszet is megkóstolhattak a látogatók.

Az előadások mellett például matyó ruhába lehetett öltözni, valamint kézművesfoglalkozás és keresztrejtvény fejtés is szerepelt a programban.

A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban meg lehetett tekinteni a a tematikus kiállításokat, valamint a „Madarak a nagyvilágból” című időszaki kiállítást. Emellett motorindításokkal és tárlatvezetésekkel is készültek, több stabil és lokomobil beindítására került sor az est folyamán. A tárlatvezetéseken Korpás Károly irányításával ismerkedhettek meg a látogatók a gépgyűjtemény különleges és ritka darabjaival. Ezen felül kovácsbemutatót is tartottak a kovácsműhelyben.

A Takács István Gyűjteményben óránként csoportos tárlatvezetést tartottak, ahol meg lehetett tekinteni a megújult életmű-kiállítást, a látogatók betekinthettek Takács István alkotói módszereibe és a művészi tervezés folyamatába is. A Múzeumok Éjszakáján archív fotókon keresztül a mezőkövesdi festőművész életútját, munkásságának egy-egy fontosabb mozzanatát is felidézhették a látogatók. Az est folyamán vetítéses művészettörténeti előadást is megnézhettek az érdeklődők Laczkó-Pető Mihály vezetésével, aki egyebek mellett az életmű rejtett érdekességeiről tartott beszámolót.

B. K.

Kapcsolódó hírek