Ugrás a tartalomhoz

Tartalékos katonák lesznek

Mezőkövesd hírei

A Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium három kadétja: Kleszó Zsófia, Sipos Milán és Kriston Leonóra ünnepélyes keretek között adta le területvédelmi tartalékos szolgálatra való jelentkezését.

A szeptember 17-ei ünnepségen az iskola fenntartójának nevében, Kubik Zsolt, a mezőkövesdi Szent László Egyházközség káplánja mondott köszöntőt, aki egyebek mellett a hivatás és az elköteleződés fontosságáról beszélt. Ezt követően Kiss Gábor, a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium igazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

Ez nem csupán egy hivatalos esemény, hanem sokkal inkább egy szimbolikus kapocs, amely összeköti a haza védelmének eszményét a jövő nemzedékével. Katolikus intézményként hisszük, hogy a haza szeretete és szolgálata szerves része a keresztény értékrendnek. Nekünk is kötelességünk áldozatot hozni hazánkért, ha a szükség úgy hozza, ezért bátorítjuk diákjainkat, hogy vállalják a tartalékos katonai szolgálatot  – emelte ki az oktatási intézmény vezetője. Hangsúlyozta, hogy a szolgálat nem csupán a haza védelméről szól, hanem az önfegyelemről és a közösségért való felelősségvállalásról is. Hozzátette, hogy a diákok legyenek büszkék arra, hogy magyarok és olyan országban élhetnek, amelynek gazdag történelme és kultúrája van. Kiemelte, a haza védelme és szolgálata nem csak kötelesség, hanem megtiszteltetés is, majd köszönetet mondott a Magyar Honvédségnek, amiért partnerként tekint az iskolára és segít abban, hogy a diákok felelős, hazájukat szerető felnőttekké váljanak.

Ezt követően Durgó Tamás alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka mondott beszédet.

A megváltozott biztonsági környezetre reagálva Magyarországon több éve megkezdődött a haderő modernizálása, a honvédelmi és haderőfejlesztési program, melynek napjainkban mindenki számára látható, érzékelhető eredményei vannak. Folyamatosan érkeznek a modern haditechnikai eszközök és felszerelések. Fontos, hogy minél több embert, minél több fiatalt tudjon megszólítani a Magyar Honvédség – mondta az alezredes, aki kiemelte, hogy az idén elindított országos toborzó kampány eredménye, hogy két és fél hónap alatt ötezren érdeklődtek a szolgálati lehetőség iránt, közülük 3600 fő pedig jelentkezett is, akik közül pedig 1800 fővel már szerződést is kötöttek.

A kampány célja, hogy a haza szolgálatába szólítsa azokat a főként bátor, vagány fiatalokat, akik tanulmányaik, munkájuk mellett vállalják azt a többletkötelezettséget, hogy egy összetartó közösség tagjaként hozzájáruljanak a közvetlen környezetük, ezzel Magyarország biztonságáért. Az alezredes elmondta, hogy a tartalékos katonának jelentkezők többletpontokat szerezhetnek felsőfokú felvételiükhöz, emellett a bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díj és az évi bruttó hatszázezer forintos rendelkezésre állási díjon felül ösztöndíjra is pályázhatnak – tette hozzá az alezredes, aki kiemelte, hogy a mezőkövesdi középiskolában mintegy 100 diák vesz részt a Honvéd Kadét Programban, ami megmutatja, hogy a diákok hozzáállása a honvédelemhez nagyon pozitív. Elmondta, bízik benne, hogy a most jelentkező tartalékos katonák példáját még sok tanuló követi a jövőben, és csatlakoznak a Magyar Honvédséghez akár tartalékos, akár szerződéses, hivatásos katonaként.

Az esemény folytatásaként a három, tartalékos katonai szolgálatra jelentkező diák, Kleszó Zsófia, Sipos Milán, Kriston Leonóra ünnepélyes keretek között adta át aláírt jelentkezési dokumentumát Durgó Tamás alezredesnek.

Zárásként az iskola kadétjai, a Sasfiókák önvédelmi, kutyás engedelmességi és őrző-védő gyakorlatokat mutattak be, majd a Magyar Honvédség köszönőajándékát adta át az alezredes az intézmény vezetőségének, a jelentkezési lapjukat leadó kadétoknak, a bemutató szervezőinek.

hmzs

Kapcsolódó hírek