Ugrás a tartalomhoz

Agrárgazdasági fórum

Mezőkövesd hírei

Az uniós közös agrárpolitikáról, a vidékfejlesztési pályázatokról tartott fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége.

Az eseményen elsőként Taskó József, a NAK Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy B.-A.-Z. Vármegyében ez a második szakmai fórum.

A szakmai összejövetelen Tállai András, miniszterhelyettes térségünk országgyűlési képviselője kiemelte, hogy nagyon aktuális, hogy az agrárium képviselői, vezetői és a gazdálkodók egyeztessenek, hogy a problémákra közösen találnak megoldást. Emellett beszélt az ország költségvetéséről, a foglalkoztatásról, a gazdálkodás helyzetéről.

Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára a gazdaságátadási támogatás lehetőségéről tájékoztatta a fórum résztvevőit, melynek lényege, hogy az idősödő gazdasági szereplő, gazda egy szerződés segítségével átadhatja a gazdaságát egy fiatalabb személynek, aki tovább viszi a gazdaságot. Emellett a tervek szerint a nyáron megnyílik majd egy gazdaságátadást célzó pályázat, mely keretében az átadó és az átvevő is egyösszegű, vissza nem térítendő, szabad felhasználású átalány-támogatást kaphat. A főtitkár a pályázati feltételeket is felvázolta a jelenlévőknek.

Jakab István,  Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy ez a fórum egy párbeszéd a gazdákkal, az agrárium résztvevőivel. Beszélt az agrárgazdaság, a gazdák nehézségeiről, hozzátette, hogy a covid, majd a háború után az árak beszakadtak, az input árak az egekbe mentek, a terményárak a felére csökkentek, ami ma is hat, ez nagyon nehéz helyzetet eredményezett, nehézséget okoz a gazdáknak. Emellett kitért annak hatásaira, hogy az Unió engedélyezte az ukrán gabonák, áruk vámmentes behozatalát egész Európába.

Az előadások után beszélgetéssel, a problémák és megoldások megvitatásával zárult a szakmai fórum.

hmzs

Kapcsolódó hírek