Ugrás a tartalomhoz

Állami elismerések

Mezőkövesd hírei

Fotó: Varga Mihály facebook-oldala

Berecz Lászlóné, Kovács Szabolcs és Varga László is állami elismerést vett át nemzeti ünnepünk alkalmából.

A hagyományokhoz hűen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezéséhez kapcsolódva számos állami kitüntetést adnak át. Ebben az évben három, Mezőkövesden, a városért tevékenykedő személy részesült magas rangú elismerésben.

Fotó: Kovács Szabolcsné

Kovács Szabolcs bútorfestő, a Népművészet Mestere a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át a matyó bútorfestés több száz éves hagyományának őrzése és világszínvonalú továbbvitele elismeréseként. A díjra Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője terjesztette fel. Kovács Szabolcs az elismerést vehette át a Pénzügyminisztérium ünnepségén.

– Nagy öröm és nagy megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés. Az elmúlt esztendőkben több szakmai elismerésben részesültem, átvehettem Mezőkövesd Pro Urbe-díját is. Azonban kimondhatatlanul örülök annak, hogy most egy állami kitüntetést vehettem át, hogy nemcsak a környezetem, a szakma, hanem az egész ország elismeri munkásságomat – mondta el Kovács Szabolcs.

Fotó: Berecz Lászlóné

Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület alapító tagja, tiszteletbeli elnöke Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesült a Kulturális és Innovációs Minisztérium ünnepségén. Berecz Lászlónét a díjra a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete terjesztette fel.

– A Magyar Érdemkereszt kitüntetettjének lenni szívet melengető érzés. Ilyen szintű elismerés a múltra nézve és a jövőbe tekintve is az átlagosnál nagyobb felelősségvállalást, elköteleződést, aktivitást feltételez. Mindig hittem abban, hogy a közösség érdekében végzett kitartó munka meghozza gyümölcsét. Persze nem kitüntetésekre és magas jövedelmekre gondolok, hanem arra, hogy ma már együtt örülhetünk a Matyó Népművészeti Egyesület sikereinek, eredményeinek, a Népi Művészetek Házának, a létrehozott rendezvényeknek – mondta el Berecz Lászlóné.

Fotó: Szabó Gabriella (ORFK)

A Belügyminisztérium ünnepségén pedig dr. Varga László r. ezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt katonai tagozatát a rendőrség állományában több mint három évtizeden keresztül végzett, kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréséül. A díjra a Czinege László rendőr dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány terjesztette fel a mezőkövesdi vezetőt.

– Harminc szakmai év méltó és magas szintű elismerése ez a kitüntetés. A rendőrségnél eltöltött harminc év legnagyobb részében vezetői feladatokat láttam el. Nagyon büszke vagyok, hogy megkaphattam ezt a díjat – tette hozzá dr. Varga László.

hmzs

Kapcsolódó hírek