Ugrás a tartalomhoz

Koszorúzás és megemlékezés

Mezőkövesd hírei

Az 1848-49-es forradalom eseményeire emlékeztek a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium kadétjai március 13-án a Városi Temetőben.

Az eseményen elsőként a diákok ünnepi műsorát hallgathatták meg a résztvevők az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyén. A prózai, verses és énekes műsort követően a tanulók megkoszorúzták az 1848-as Hősök Emlékhelyét és mécsest gyújtottak az elhunytak tiszteletére.

Hüvelyes László honvéd kadét instruktor elmondta, hogy a diákok már sokat tanultak az általános iskolában az 1848-as forradalom március 15-ei pesti eseményeiről, az egész Kárpát-medencére kiterjedő harcokról, a téli és tavaszi hadjáratról.

– Szeretnénk, ha a diákok tudnának arról is, hogy nemcsak a legjelentősebb csaták elesettjei érdemlik meg a megemlékezést, hanem azok a katonák is, akik életükkel városunkat és a környéket védték. Első alkalommal veszünk részt a koszorúzáson, de a jövőben szeretnénk ebből hagyományt teremteni – hangsúlyozta Hüvelyes László.

Az instruktor kiemelte, hogy a kadétok a Honvédelmi alapismeretek órán tanulnak a város múltjáról, a 19. század társadalmi és gazdasági életéről.

B. K.

Kapcsolódó hírek