Ugrás a tartalomhoz

Értékes gyűjteménnyel gazdagodott városunk (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Felbecsülhetetlen eszmei értékű hagyatékot kapott városunk Jéger Károly pápai prelátustól, a Szent László templom nyugalmazott plébánosától.

A hagyaték átadásáról szóló szerződést Jéger Károly pápai prelátus és dr. Fekete Zoltán polgármester írta alá a Polgármesteri Hivatalban március 27-én. Jéger Károly az ünnepségen kiemelte, hogy olyan műtárgyakat ajándékoz a városnak, melyek nagyon fontosak a számára és egész életében „elkísérték” őt.

Dr. Fekete Zoltán elmondta, a város rendkívül értékes gyűjteménnyel gazdagodott.
„Óriási megtiszteltetés a prelátus úr felajánlása, hiszen az élete során összegyűjtött kincseket hagyta Mezőkövesdre. Természetesen ez nagy felelősséget is jelent a számunkra, ugyanis a műtárgyaknak olyan méltó helyet kell találnunk, ahol  mindenki láthatja majd a páratlan gyűjteményt. Prelátus úr felajánlása több szempontból is példamutató, hiszen nyugdíjazása után sem hagyta el a várost és cselekedete bizonyítja, hogy gondol a jövőre. Nagyon bízom benne, a Jóisten erőt ad neki ahhoz, hogy a kiállítás megnyitóján, továbbá azt követően még hosszú évekig köztünk legyen. Szeretném megköszönni Jéger Károlynak a felajánlását, valamint Laczkó Pető Mihálynak a gyűjtemény dokumentálásában végzett áldozatos munkáját.” – emelte ki dr. Fekete Zoltán.


Felbecsülhetetlen érték

Az ünnepségen szintén részt vett Laczkó Pető Mihály, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola művésztanára. Kiemelte, hogy nagyon összetett anyagról van szó, amely mögött egy egész életút áll. A gyűjtemény ebből kifolyólag rendkívül szerteágazó, hiszen a 19. századi műkincsektől egészen a napjainkban készített tárgyakig találhatunk benne különleges alkotásokat. „A teljesség igénye nélkül szeretném megemlíteni Molnár C. Pál és Prokop Péter munkáját, de büszkén mondhatom, hogy van egy rendkívül értékes Takács István alkotás is a hagyatékban. Emellett számos egyházművészeti munka, grafika, festmény, dombormű, illetve korpusz található a gyűjteményben, amely felbecsülhetetlen értéket jelent. A legfontosabbnak azt tartom a hagyatékátadással kapcsolatban, hogy prelátus úr számára minden értéktárgy nagyon fontos, hiszen kedves emlékek fűzik őt azokhoz a személyekhez akiktől ajándékba kapta. Gondoljunk bele egy kicsit, milyen mély érzelmi kötődés fűzheti a városhoz, hogy ezt az óriási kincset Mezőkövesd számára ajánlotta fel.” – hangsúlyozta Laczkó Pető Mihály.

Kapcsolódó hírek