Ugrás a tartalomhoz

Testületi ülés (videóval)

Mezőkövesd hírei

Egyebek mellett a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság és a Mezőkövesdi Polgárőrség Egyesület elmúlt évi munkájának tájékoztatójáról, valamint a lakáscélú támogatásról szóló önkormányzati rendelet módosításáról tárgyalt városunk képviselő-testülete március 31-én.

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester összefoglalta az elmúlt hónap fontosabb eseményeit. Tájékoztatójában kiemelte, hogy március elsejével elindult a tanuszoda építése, valamint azt is, hogy a befejezéséhez közeledik a városi stadion új főépülete előtti parkoló és kerékpárút felújítása.


BESZÁMOLÓK
A polgármesteri tájékoztató után a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság 2015. évi tevékenységéről szóló beszámoló következett. Az összefoglalóból kiderült, hogy az elmúlt évben 15%-kal csökkent városunkban a bűnesetek száma és a felderítési mutatók is javultak. Az ülésen részt vett Szerencsi Árpád rendőr alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság rendőrkapitánya, dr. Mecser Tamás, rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrkapitány-helyettese, akik megválaszolták a képviselők által feltett kérdéseket. A napirend tárgyalásánál jelen volt az új megbízott vezető ügyész, dr. Egerszegi Gábor is.
A rendőrség munkája mellett a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület, a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ elmúlt évi munkájáról, valamint a helyi gyermekvédelmi feladatok ellátásról szóló beszámolót is megtárgyalta és elfogadta a testület.
– A képviselő-tagjai elismerően nyilatkoztak a rendőrség munkájáról. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk a település közbiztonságának javítására, amely munkában a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzat és persze a lakosság is partner volt. Az is öröm, hogy az elmúlt időszakban az itt élők bizalma is megerősödött a rendőrség munkatársai felé, sőt, a lakosok is egyre inkább odafigyelnek egymásra. A közelmúltban például lakossági bejelentést követően sikerült rendőrkézre keríteni egy elkövetőt. Rendszeresek a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök a mezőkövesdi utcákon, akik munkáját az önzetlenül, szabadidejüket a köz érdekében feláldozó polgárőrök is nagy mértékében segíti. A beszámoló kapcsán ki kell emelni azt is, hogy mind a megelőzésben, mind pedig a bűnesetek felderítésében nagy segítséget nyújt a rend őreinek a város területén működő térfigyelő-rendszer, amelyet idén újabb 10 kamerával bővítünk – mondta el dr. Fekete Zoltán.
A testület megtárgyalta a testvér-települési programok és együttműködések szervezésére vonatkozó pályázat benyújtásáról szóló napirendet is. A Bethlen Gábor Alap által hirdetett projekt célja a Magyarország és a Kárpát-medence magyarok-lakta települései közötti magyar-magyar kapcsolatok ápolása, fejlesztése. A grémium támogatta a pályázat benyújtását, amelyben az önkormányzat Kézdivásárhellyel mint testvértelepüléssel szeretné elmélyíteni a fennálló kapcsolatot, melynek keretében egy Kézdivásárhelyen megvalósuló  „Matyók Székelyföldön” program megszervezését valósítanák meg. A pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 500.000 forinttól 2.500.000 forintig terjedhet.


Változik a lakáscélú támogatás

A városatyák módosították a lakáscélú támogatásról szóló önkormányzati rendeletet is.
– Beemeltük a rendeletünkbe a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), azaz, akik ezt az állami kedvezményt igénybe veszik, azok számára önkormányzatunk is támogatást nyújt. Ebben az esetben a kérelmezők számára lakásépítésre 500 000 forint vissza nem térítendő támogatást és 200 000 forint kamatmentes kölcsönt biztosítunk, míg lakásvásárlás esetén 200 000 forint vissza nem térítendő hozzájárulással és 500 000 forint kamatmentes kölcsönnel segítünk a Mezőkövesden letelepedni akaró családoknak. A rendeletben történt másik fontos módosítás, hogy az önkormányzat a lakáscélú támogatást vásárlás esetén csak komfortos ház megvételére biztosítja. Azonban ha az ingatlan ennek a kitételnek nem felel meg, de a pályázó vállalja, hogy egy éven belül komfortossá alakítja a lakást, akkor megítélhető számára a hozzájárulás – mondta el dr. Fekete Zoltán.


Vízvezeték-felújítás

A testület elfogadta a település Víziközmű rekonstrukciós tervét, amelyben 60 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre a város víz- és szennyvízhálózatának korszerűsítési munkálataira.
– Ebből az összegből 30 millió forintot a testület döntése alapján a vízhálózat felújítására fordítunk, például a Bükkfa közben a teljes vízvezetékrendszert kicseréljük, illetve az utca burkolatát is felújítjuk – emelte ki a polgármester.
A keretösszeg másik felét pedig szennyvíz-közmű rekonstrukciós feladatokra fordítják majd.
A nyílt ülésen a városatyák mindemellett önkormányzati ingatlanok sorsáról, bérleti szerződések megszüntetéséről, illetve meghosszabbításáról is döntöttek, valamint elfogadták az önkormányzat 2016. évi közbeszerzési tervét is.

Molnár Zsanett

Kapcsolódó hírek