Ugrás a tartalomhoz

Akció a tiszta környezetért

Mezőkövesd hírei

Elkezdte az önkormányzat Mezőkövesd belterületén az illegális hulladéklerakóhelyek felszámolását. Első lépésként a Gergely utca elején felhalmozott szemetet takarítják el.

Mezőkövesd Város Önkormányzata az elmúlt időszakban folyamatosan dolgozott a városban található illegális szemétlerakóhelyek megszüntetésén.

– Az elmúlt egy év arra volt jó, hogy az összes hatósági eljárás, összes jogszabály adta lehetőséget kihasználva megpróbáltunk a jog keretein belül és a hatósági eljárások keretein belül eredményt elérni. Sajnos azt kell mondanom, hogy ezek az intézkedések nem vezetnek eredményre. Azokra a tulajdonosokra, akik tűrik, hogy a portájukon szeméthegyek keletkezzenek, közigazgatási bírság kiszabása történt meg, azonban azt is tudni kell, hogy a közigazgatási bírság önkéntes befizetésen alapul, tehát ha nem fizetik be, nem történik semmi, mert gyakorlatilag nem lehet a bírságot elzárásra változtatni, illetve a legritkább esetben lehet az adóhatóságon keresztül bármilyen összeget is behajtani az érintetteken – ismertette az intézkedés hátterét dr. Fekete Zoltán polgármester.

Az önkormányzat a kötelező eljárások lefolytatása után egy újabb intézkedésbe kezdett az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

– A most elindított akció lényege, hogy az önkormányzat saját pénzén, egy hulladékgazdálkodási jogkörrel rendelkező céggel elszállíttatja az érintett területekről az illegális hulladékot. A munka és szállítás költségét viszont rá fogjuk terhelni az ingatlan tulajdonlapjára, az ingatlantulajdonosokra. Ha ezt a költséget nem térítik meg az ingatlantulajdonosok, akkor a NAV-on keresztül behajtásra kerül, aminek akár a végeredménye az is lehet, hogy az érintett ingatlant el kell árverezni – emelte ki a városvezető.

Mezőkövesden főként a nagytemplom mögötti területeken, a Gergely, Varga Pál és környékbeli utcákban tapasztalható az illegális szemétlerakók problémája, de van a város déli részén is egy-két ilyen ingatlan. A munkát a legnagyobb lerakók felszámolásával kezdik meg, majd a többivel folytatják.

Az intézkedés első lépéseként a Gergely utca elején található hatalmas mennyiségű hulladék eltakarításához kezdtek hozzá szeptember 19-én délelőtt.

hmzs 
 

Kapcsolódó hírek