Ugrás a tartalomhoz

Színes virágok, pompás terek

Mezőkövesd hírei

Új virágfajtákat ültetnek, új ágyásokat alakítanak ki Mezőkövesd közterületein, parkjaiban.

A parkok, zöldfelületek gondozását, a virágok kiültetését városunkban a Mezőkövesdi Városgazdálkodási NZrt. végzi. Több mint 433 ezer négyzetméter zöldfelületet kezelnek, melyből 1.552 négyzetméter a virágágyások területe.

A téli időszakban a gazdasági társaság munkatársai a szükség szerint gallyazták a fákat, megmetszették a sövényeket. Kora tavasszal előkészítették az ágyásokat, ahová különböző fajtájú és igényű növényeket ültetnek.

Változás volt az előző évhez képest, hogy a Mártírok útja és Mátyás király út kereszteződésében lévő terület térburkolatot kapott, az ott található virágágyást áthelyeztük a telefonfülke mellett fa alá. Emellett a tüdőgondozó bejáratához is ültettünk virágokat, valamint a gimnázium elé is tervezünk új ágyásokat" – mondta el Szabó János, a Zrt. vezérigazgatója.

Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan különböző típusú virágok díszítik a városunkat, illetve a Zsóry-fürdőt, a Zsóry Ligetet, melyek az ágyásokban vagy a villanyoszlopokra kihelyezett virágtartókban kapnak helyet.

A villanyoszlopokra kihelyezett virágládákban muskátlit és batátát, azaz díszburgonyát ültettünk. A nyári növények közül a leghangsúlyosabb a Begonia semperflorens azaz a mindig nyíló vagy kerti begónia. Nagy számban fordul elő az ágyásokban a Begonia BIG, amely nagyobb méretű a kerti begóniánál. Több helyen találkozhatunk majd gazániával, azaz záporvirággal is" – mondta el a vezérigazgató.

A gazdasági társaság vezetője hozzátette, hogy virágválasztáskor figyelembe kell venni egyebek mellett az ágyás adottságát, a napos órák számát, az ágyás talajának vízmegtartó képességét.

A tereken a megszokott virágok mellett új fajták is láthatóak majd.

Új fajta az előbb említett gazánia, amely az őszirózsafélék családjába tartozik. Közép- és Dél-Afrikában őshonos, virágzata a napraforgóéra hasonlít, melyet éjszakára összecsuk. Új fajtaként jelenik majd meg még a kokárdavirág és a verbéna, azaz vasfű, amelynek nem nemesített változata hazánkban is őshonos, közismert gyógynövény" – tette hozzá Szabó János.

Az ágyások mellett a település több pontján különleges virágkompozíció is helyet kap. Ilyen a Szent László templom előtti rézsűn található piros és fehér virágokból álló kereszt formájú kompozíció, amelyet 128 tő fehér, és 544 tő piros begónia alkot. Tavaly tavasszal került kialakítása a rendelőintézet előtti kör alakú ágyás, amely 500 tő piros, 500 tő fehér begóniából, 200 tő tarka virágcsalánból és 100 db zsályából fog állni.

Összesen 42.900 tő virág található a város belterületén, a Zsóry fürdő területén és a Zsóry ligetben, melyek közül 6500 tő saját nevelésű növény.

Szeretnénk további új ágyásokat kialakítani, valamint a meglévő ágyások virágkompozícióit színesíteni, gazdagítani" – tette hozzá a vezérigazgató.

A zöldfelületek gondozását egyébként 2 fő traktoros, 3 fő kaszás, 3 fő kertész állandó munkavállalóval végzi a cég, a szezonális munkáknál, tavasztól késő őszig ez a létszám kiegészül napi foglalkoztatásban alkalmazott dolgozókkal.

hmzs

Kapcsolódó hírek