Ugrás a tartalomhoz

Matyó motívumok Szingapúrban

Mezőkövesd hírei

Árvai Erzsébet hímzett, matyó mintával díszített tablóit állították ki Szingapúrban.

Árvai Erzsébet már gyermekkorától kezdve hímzett, először a keresztszemes öltéseket tanulta meg, majd nagymamájától, rokonaitól megtanulta a matyó hímzés alapjait. Nemcsak hímez, mintegy tíz éve maga is rajzolja meg a mintákat, motívumokat.

Két évvel ezelőtt nagy munkába kezdett, 12 darabból álló hímzett sorozatot készített a Himnusz 200. születésnapjára. Minden tablón a költemény első versszaka szerepel, amelyet körbe vesznek a matyó motívumok. Minden tabló egy-egy korszakát mutatja be a matyó hímzésnek.

– Igyekeztem úgy kialakítani a képeket, hogy a matyó hímzést ágazatait is be tudjam mutatni. Híres íróasszonyok motívumait, valamint Takács István hímzésmintáit dolgoztam fel ezeken a tablókon. Az első munkán az ómatyó látható, ami főként pirossal és kékkel készült egy kis sárgával és zölddel. Emellett látható a tablókon a szűcsös minta, a surcrózsák, a lobogó ingujjra jellemző hullámvonalas minta, Kis Jankó Bori néni néhány rózsája, testvére, Kis Jankó Mari néni munkái, a betöltéses pipacsos motívum, Takács István hímzésmintái, Pető Györgyné Vámos Margit virágai, valamint Kisné Panni néni rajzai " - mutatta be az alkotásokat Árvai Erzsébet.

Legelőször a vers megszületésének 200. évfordulója alkalmából Debrecenben mutatták be a munkáját, akkor még csak hat darab tablót, majd a közelmúltban már 12 alkotását állították ki a Szingapúri Nagykövetségen.

–  Kicsi Csilla, aki négy földrészen óvónő, Szingapúrban lakik, látta a hímzett Himnuszokat a debreceni kiállításon, ami annyira tetszett neki, hogy mondta, hogy ki kell vinni ezeket az alkotásokat Szingapúrba, meghívott minket, és így lett kiállítás a nagykövetségen. Emellett egy kínai családnál is bemutatták a tablókat, így az ott élő kínai kolónia is láthatta a hímzett munkáimat" – tette hozzá Erzsébet.

A mezőkövesdi alkotónak hatalmas élmény volt ez az út és az, hogy kiállították a hímzett képeit.

– A felhőkarcolók között, a 29. emeleten volt a tárlat berendezve, óriási élmény volt ott látni az alkotásokat háttérben a magas épületekkel. Kerekes Edit, a Szingapúri Nagykövet helyettese nyitotta meg az eseményt. Nagy volt az érdeklődés, többször be kellett mutatnom a látogatóknak, hogy melyik minta mit tartalmaz, nagyon jó eső érzés volt" – mondta el Árvai Erzsébet, aki hímzett már Házi Áldást is, ami szintén szerepelt már egy kiállításon Budapesten.

Emellett ajándéktárgyakat készít, legutóbb egy hímzett magyar koronát készített, jelenleg pedig két esküvői ruha matyó virágokkal való díszítésén dolgozik.

hmzs

Kapcsolódó hírek