Ugrás a tartalomhoz

Ajánló: gépésztalálkozó

Mezőkövesd hírei

Huszonötödik alkalommal rendezik meg városunkban az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót.

A szeptember 7-ei esemény a hagyományokhoz híven felvonulással kezdődik, a résztvevők a Mátyás király út – Kavicsos-tó és Szabadidőpark – József Attila utca és Eötvös József utca útvonalon haladnak majd végig 9 órától. A program 10.50-kor galambröptetéssel, majd 11 órakor megnyitóval folytatódik a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban, a Koós portán felállított színpadon. Az ünnepség keretében Tállai András, miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője és dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere fog köszöntőt mondani. Ezt követően 12 órától Farkas László magángyűjtő mutatja be a vendégek stabil és lokomobil típusú gépeit, majd csépléstörténeti bemutatót tart a budapesti Szekeres család, Varga László és a „Vácrátóti gépbarátok” Lukács Pál vezetésével. Mindkét esemény a múzeummal szemben található játszótéren lesz.

A gépésztalálkozó 15 órától a Gazdaházban folytatódik a „Ki mit adott és mit kapott a Gépmúzeumtól” című programmal, melynek keretében az előadók Hajdu Ráfis János múzeumalapítóról emlékeznek meg és az eseményen időszaki kiállítás is nyílik. Emellett folyamatos programokkal, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kézműves és őstermelő partnereinek bemutatásával, kovácsbemutatóval várják a vendégeket, míg a múzeum lokomobil-, stabilmotor- és traktorkülönlegességeit Lipusz Csaba ismerteti.

B. K.

A Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft., Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeuma és a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány tisztelettel meghívja Önt a XXV. ORSZÁGOS MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZTALÁLKOZÓRA 2024. szeptember 7. (szombat) Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum 3400 Mezőkövesd, Eötvös u. 32. Tel.:49/312-820, 20/358-4577 e-mail: gepmuzeum@gmail.com Regisztráció: pénteken 15 órától és szombaton 7 órától.  Program: 8.30: Veterán traktorok és mg. gépek indulása a gyülekezési helyre,  útvonal: Erzsébet királyné út - Dózsa György út - Mátyás király úti sarok.  9.00: Városi felvonulás, útvonal: Mátyás király út (Mezőkövesd főutcája) - Kavicsos-tó és  Városi Szabadidőközpont - József A. út - Eötvös József út.  9.45: A felvonulásról visszaérkezett gépek bemutatása a múzeum előtt, ahol a veterán  gépek vezetői bemutatják járműveiket, amelyek a nap folyamán a Gépmúzeumban,  az előtte lévő területen, valamint az Eötvös József úti játszótéren tekinthetők meg. 10.50: Z3 - Z30 Mezőkövesd Postagalamb Egyesület galambröptetése a Gépmúzeum udvaráról  Megnyitó, helyszín: Koós portán felállított színpad 11.00: A Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének műsoros köszöntője,  műsorvezető: Takács Norbert, a MASZK elnöke. 11.15: Üdvözlő és köszöntő beszédek: - Tállai András, a Pénzügyminisztérium  miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő,  - Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd Város Polgármestere,  - Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Kh. Alapítvány kuratóriumának elnöke. 12.00: A stabil és lokomobil típusú erőgépek, mezőgazdasági gépek, eszközök bemutatása,  Farkas László, magángyűjtő (Gépmúzeummal szembeni játszótér). 13.00: Csépléstörténeti bemutató, működő gépekkel (Gépmúzeummal szembeni játszótér).  14.00-15.00: Ebédszünet (Gépmúzeum rendezvényudvarán). 15.00: Ki mit adott és mit kapott a Gépmúzeumtól c. program a Gazdaházban: Megemlékezés múzeumunk alapító-névadójáról, Hajdu Ráfis Jánosról, jubileumi (25. és 45.) évfordulós élménybeszámolók, beszélgetések. A felkért előadók, gépgyűjtők elmondják gondolataikat. Időszaki kiállítás megnyitó.   Folyamatos programok: Látogatóink részére kovácsbemutatót rendezünk.  A múzeum lokomobil, stabilmotor és traktor gépeit bemutatja: Lipusz Csaba. További információ: Gépfelvonuláson minden résztvevő a KRESZ szabályok betartásával, SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT! A 25. felvonulásra főleg veterán, mezőgazdasági jellegű gépeket, traktorokat várunk! Szeretettel várjuk kedves vendégeinket! A programváltozás jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó hírek