Ugrás a tartalomhoz

Államalapításunk ünnepe

Mezőkövesd hírei

Kovács Szabolcs bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Mestere lett „Mezőkövesd Város Díszpolgára” ebben az esztendőben.

A Mezőkövesd Város Önkormányzata által szervezett esemény koszorúzással kezdődött a Szent István szobornál. Az önkormányzat nevében Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Jakab Orsolya jegyző helyezett el koszorút az emlékműnél. Az eseményen politikai pártok, oktatási intézmények, valamint gazdasági és civil szervezetek képviselői rótták le tiszteletüket Szent István király előtt.

Az ünnepség szentmisével folytatódott a Jézus Szíve templomban, melyet dr. Novák István, a mezőkövesdi Szent László Egyházközség plébánosa celebrált. Prédikációjában többek között Szent István munkásságát méltatta, kiemelte, hogy a király az állam mellett egyház- és iskolaalapító is volt.

MEGEMLÉKEZÉS | A program ezután ünnepi megemlékezéssel folytatódott a Jezsuiták terén, ahol dr. Fekete Zoltán mondott beszédet.

Államalapító Szent István király egész élete a magyar szuverenitás kiépítéséről és annak biztosításáról szólt. Édesapja Géza fejedelem nyomdokain járva a kereszténységben találta meg azt az erőt, amely biztos erkölcsi és hitbéli alapot adott államépítő munkájához. Megkoronázása után erős és megingathatatlan hittel fogott hozzá országépítő munkájához. Meg kellett küzdenie a belső ellenfeleivel, néha véres harcok árán is, de soha nem a bosszú és leszámolás követte győzelmeit. Tudta, csak együtt valamennyi magyar törzzsel lehet erős és egységes országot építeni.  – emelte ki a városvezető.

Dr. Fekete Zoltán a függetlenségről is megosztotta gondolatait.

A magyar függetlenség biztosítása mindennél fontosabb volt Szent István számára. Ügyes politikával, és ha kellett erővel elérte, hogy a Magyar Királyság Európa legerősebb állama lett. Nem függött senkitől, de nem is fenyegetett senkit. A kereszténység megszilárdításával, az állam kiépítését biztosító szigorú törvénykezésével és nemes nagylelkűségével néhány évtized alatt Európa nagytekintélyű és elismert uralkodójává vált. Több mint ezer év múlt el és a Szent István által megteremtett állam még mindig létezik ott, ahol azt ő megalapította. Ezer év alatt hányszor és hányszor tört ránk az ellenség. Hol keletről, hol délről, de legtöbbször nyugatról és még mindig itt vagyunk.  – hangsúlyozta városunk polgármestere, aki többek között államalapító királyunk családi életét is méltatta és napjainkról is beszélt.

 

KITÜNTETÉSEK | Az ünnepségen rangos kitüntetések átadására is sor került. A „Mezőkövesd Város Díszpolgára” elismerést Kovács Szabolcs bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Mestere vehette át ebben az esztendőben. A „Mezőkövesd Városért” elismerést Drizner Péter, a Mezőkövesdi KC vezetőedzője és dr. Kozma Richárd háziorvos kapta meg. Az elismeréseket Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője és dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere adta át az augusztus 20-ai városi ünnepségen. A „Mezőkövesd Közneveléséért” kitüntető díjat Rigó Attila, a Miskolci Szakképzési Centrum Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum tanára vehette át dr. Fekete Zoltántól, aki az „Év diákja” kitüntetéseket is átadta. Az „Év diákja” elismerésben Csótka-Ádám Eszter, a Mező Ferenc Tagiskola tanulója, Dinyési Márk, a Szent Imre Tagiskola diákja, Krasznai Zoltán, a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola növendéke és Bencsik Márton, a Miskolci Szakképzési Centrum Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum tanulója részesült.

 

ÁLDÁS | Az új kenyeret Nagy István Zoltán bükkábrányi református lelkész és dr. Török László érseki tanácsos, a mezőkövesdi Jézus Szíve Egyházközség plébánosa áldotta meg, majd városunk polgármestere szegte meg.

A megemlékezésen fellépett Szabó-Szilágyi Éva és Geri Tamás, a Magyar Operett Társulat tagjai egyebek mellett az Oly távol vagy tőlem, az Ez itt az én hazám és a Honfoglalás című film betétdalát is elénekelték.

 

KONCERT | Az ünnepség este az Atilla Fiai Társulat koncertjével folytatódott a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban, ahol Kalapács-Ódor Cintia mellett Rudán Joe, Mr. Bazáry, Varga Miklós és Kalapács József énekelt. Előadásukban felcsendült például a Haza nem eladó, a Ki Szívét Osztja Szét, a Hol van a szó, és az Európa című sláger is. A mintegy másfél órás koncert végén a társulat tagjai a közönséggel közösen énekelték el a magyar és a székely himnuszt.

A koncert után az estét látványos tűzijáték zárta a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban augusztus 20-án.

B. K.

Kapcsolódó hírek