Ugrás a tartalomhoz

Beruházások: jelen és jövő

Mezőkövesd hírei

A Mezőkövesden induló fejlesztésekről és a tervekről dr. Fekete Zoltánnal, városunk polgármesterével beszélgettünk.

– Milyen beruházások zajlanak jelenleg a városban?


 – Jelenleg a közbeszerzési eljárások vannak folyamatban a kivitelezők kiválasztása érdekében. A Madách útra tervezett orvosi rendelő közbeszerzési eljárása hamarosan lezárul, eredményes eljárás esetében egy hónap múlva el is kezdődhet a munka. Mintegy 4,2 milliárd forint támogatást nyertünk a Zsóry-fürdő fejlesztésére. Ez a beruházás két részből áll, viszont a két projektet egyben kezeljük: egy turisztikai és egy energetikai fejlesztés is megvalósul. Komoly beruházás fog megvalósulni, hiszen soha nem tudtunk még egyszerre ekkorra forrást fordítani a fürdőre. Egy teljesen új medence-komplexumot fogunk építeni, illetve az egész fürdő egy teljesen új és modern, a kornak megfelelő energetikai rendszert kap majd. Tervezés alatt van a Bogácsi úti kereszteződéstől a Szentistváni úti laktanyáig, a volt katonai laktanyáig, illetve annak a túlsó végéig tartó kerékpárút építése, illetve vannak kisebb beruházásaink: a „B” épület udvarán lévő egykori nyomdaépület átalakítása és felújítása, valamint a piaccsarnoknak melletti árusítóhelyek lefedése. Utóbbi esetében az engedélyezési eljárások folyamatban vannak, és nemsokára kiírhatjuk a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzést is, melyet követően el tudjuk kezdeni a korszerűsítést.


– Mit lehet tudni a művészeti iskola és az idősek otthona megépítésével kapcsolatban?


 – A koronavírus-járvány, a háborús helyzet, illetve a gazdasági nehézségek, a szankciós politika okozta problémák miatt nem tudtuk elkezdeni az új művészeti iskola építését. A támogatásról szóló kormányhatározatot nem vonták vissza, de egyelőre halasztják ezen támogatásokat. Minden közbeszerzési eljárást lefolytattunk, kiválasztottuk a kivitelezőt is. Tulajdonképpen várjuk azt a kegyelmi állapotot, hogy hozzáfoghassunk az építkezéshez: azaz a forrás szükséges ahhoz, hogy elinduljon a munka. Bízom benne, hogy hamarosan az is meglesz. Az új idősek otthonának kiviteli tervei jelenleg készülnek, várhatóan egy hónapon belül kész terveink lesznek. Úgy tűnik, hogy ezt csak önerőből tudjuk megvalósítani, ezért elkezdtük a munkát.


– Mikorra épül fel az új bevásárlóközpont a vásártéren, illetve a régi buszállomás helyén tervezett új közösségi tér?


 – Az önkormányzat értékesítette a Tesco melletti területet, a használtcikk-piacként ismert területet, ezért a vásártér átkerül a jelenlegi helyétől kissé északabbra. Ezt kell elsőként a befektetőnek megépítenie. Meghatároztuk azokat a feltételeket, amelyeket betartva kell az új helyen kialakítani a használtcikk-piacot. Ha ez megtörténik, akkor hozzáfognak a bevásárlóközpont építéséhez, az a terv, hogy év végére elkészül. A Mátyás király úton, a korábbi állomás mellett ideiglenes átkelőt alakítottunk ki, a tér átépítésére, átalakítására készülnek a tervek. A főutca által érintett területen egy megfelelő, biztonságos gyalogátkelőhely fog létesülni járdaszigettel, illetve a forgalmi rend is változni fog. A rendelkezésre álló források függvényében az egész tér kinézete és teljes funkciója megújul majd. A tervek szerint kialakítunk gépjármű-parkolókat is és egy olyan területet hozunk létre, ahol le lehet ülni, lesz szökőkút, lesz pihenőhely. Jelenleg egyeztetések zajlanak a VOLÁN-nal a tulajdonában lévő épület tekintetében, melyet szeretnénk hasznosítani.


– Milyen fejlesztések várhatók még?


 – Folytatni szeretnénk a csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítését, a kamerarendszer bővítését, ez utóbbi munkát már a jövő héten elkezdjük. Emellett, bár Mezőkövesden a belterületi utak 98%-a aszfaltos, de előbb-utóbb javítani és felújítani kell: ezt ütemezetten meg fogjuk tenni. Az ipari területeink, melyeket a repülőtér mellett, illetve az egykori laktanya területén alakítottunk ki, a befektetők rendelkezésére állnak. Nagy az érdeklődés, majd meglátjuk, hogy a mi elképzelésünk találkozik-e a befektetők elképzeléseivel. Több milliárd forintért építettük ki ezeket az ipari területeket, most már megvan rá a lehetőség, hogy ezeket „belakják”, ezért indítottuk el a Mezőkövesdi Technológiai Park létrehozását. Ha ez megtörténik, akkor azt gondolom, hogy Mezőkövesden gyakorlatilag minden ember és Mezőkövesd környékén mindenki megtalálja majd a magának való munkát is, és nem beszélve arról, hogy akkor a város is megfelelő anyagi háttérrel fog rendelkezni.

hmzs

Kapcsolódó hírek