Ugrás a tartalomhoz

Szent László ünnepe

Mezőkövesd hírei

Szent László Búcsún és Körmeneten vehettek részt a hívők.

A hagyományokhoz hűen ebben az évben is a napján, június 27-én rendezték meg a búcsút és körmenetet a templom névadója, Szent László király előtt tisztelegve. Az ünnepi szentmisét az ezüstmisés Dr. Novák István atya, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, delegált általános rektorhelyettese mutatta be, aki elsőként Szent László király életéről, az életében átélt nehézségekről, erényeiről, tanításairól, a jelennek szóló üzenetéről beszélt. Elmondta, hogy Szent László király magas ember volt, amiben az emberek az erőt, a szép külsőt látták. Azonban az Ószövetséget idézve elmondta, hogy az Isten nem a küllemet nézi, hanem azt, ami a szívben van.

 Szent Lászlónak nemcsak a termete volt nagy, hanem nagy volt a lelke, volt bátorsága, hite, vallásossága, az erős külsőt az erős benső táplálta. Szent László megtanít bennünket arra, hogy miközben oly sokat törődünk a külsőnkkel, legalább annyit törődjünk a bensőnkkel, őrizzük meg azt a hagyományt, ami a matyó emberekre mindig is jellemző volt, őrizzük meg azt a hagyományt, amely Európában ma már elég kevés helyen maradt meg, hogy valóban hithű, a katolikus egyházzal közösségben élő, keresztény katolikusok vagyunk. Ez tud bennünket megerősíteni és megtartani.  – emelte ki az ezüstmisés atya, aki hozzátette, hogy Szent László király nem csak testben és lélekben volt nagy, hanem szívében is nagy volt.

Novák István kitért mezőkövesdi emlékeire, az itt átélt korábbi búcsúkról is megosztotta gondolatait, majd kérte Szent László közbenjárását a magyar népre, a nemzetre, a jelen lévő mezőkövesdi, mezőszemerei és szihalmi hívekre.

A búcsúi szentmisén a Szent László Kórus adott liturgikus szolgálatot.

A szentmise után a hívek körmenetet tartottak az oltári szentséggel a Közösségi Ház előtti téren tisztelegve hazánk egyik legnagyobb királya előtt, valamint megerősítve Istenbe vetett hitüket.

hmzs

Kapcsolódó hírek