Ugrás a tartalomhoz

Bővülő ellátás, támogatások, programok

Mezőkövesd hírei

Egészségügyi, pénzügyi és kulturális kérdésekről tárgyaltak a városatyák a június 26-ai ülésükön.

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester tájékoztatójában összefoglalta az elmúlt hónap történéseit. Elmondta, hogy befejeződött a Károly és Dala József utcákban az ivóvízminőség javító beruházás, valamint az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság két ütemben tervezik tisztítja ki a Kánya-patak medrét városunkban. A tervek szerint júniusban a patakmeder nem burkolt részein gépi kaszálását végeznek, míg július közepétől a burkolaton kinőtt cserjéket és fásszárú növényzetet távolítják el kézi erővel.

Emellett hozzátette, hogy a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. munkatársai 43.000 tő virágot ültettek ki Mezőkövesd terein, valamint a cég a Mátyás király úton, a Matyó Múzeum előtt a régi, rossz állapotú utasbeálló helyett új, fedett utasvárót telepített.

A polgármester beszámolt arról is, hogy az úthibák kijavítását jelenleg a középső városrészben végzi a kivitelező, valamint lakossági igények alapján 12 új lámpatesttel bővítették a város közvilágítási hálózatát.

Tájékoztatójában kitért a Madách úti új egészségház építésére is, a kivitelező SZILVÁSI Építő, Beruházó, Kereskedő és Szolgáltató Kft. június 4-én átvette a munkaterületet, jelenleg az alapozási munkák zajlanak. A munkára nyolc hónapja van a kivitelezőnek.

Dr. Fekete Zoltán összefoglalta az elmúlt időszak fontosabb rendezvényeit is. Beszélt a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület évzáró közgyűléséről, a Városi Gyermeknapról, a Hősök napi megemlékezésről, a Nemzeti Összetartozás napi ünnepségről, a Juhász Hajnalkával, a KDNP alelnökével, Hölvényi Györggyel, a KDNP alelnökével, európai parlamenti képviselővel és Tállai András miniszterhelyettessel közösen tartott fórumról, a 102. Jézus Szíve Búcsúról, a településrendezési tervről szóló lakossági fórumról, valamint Mezőkövesd új képviselő-testületének mandátumátvételéről is.

DÖNTÉSEK | A városatyák elsőként az önkormányzat idei évi költségvetését módosították, mivel változott a központi költségvetésből biztosított többlettámogatás kiemelt előirányzata, illetve a meghozott képviselő-testületi döntések költségvetési előirányzatok között átcsoportosítások történtek. Ennek értelmében a költségvetés bevételi, valamint kiadási főösszegét egyaránt 49.596.910 eFt-ban állapították meg. Emellett a büdzsébe 13.218 eFt összegű általános (kockázati) tartalékot és 102.677 eFt összegű céltartalékot állapítottak meg.

Következő napirendi pontként döntött arról a testület, hogy az önkormányzat támogatási kérelmet nyújtson be a Belügyminisztérium pályázatára annak érdekében, hogy az idei évre vonatkozóan lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításának költségét csökkenthessék.

Megszavazták a képviselő-testület 2024. második félévi munkatervét is, melynek értelmében a testület július kivételével, augusztusban szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben is ülésezik majd. Emellett a tervezet tartalmazza a jelenleg ismert napirendeket is.

EGÉSZSÉGÜGY | A képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy a Mezőkövesd Városi Önkormányzat Rendelőintézetében a szakpszichológiai ellátás heti óraszámát megemeljék. A döntés értelmében a jelenlegi heti nyolc szakpszichológiai órát megemelték 22 órával, így a jövőben 30 órában lesz elérhető ez az ellátás, amit az egészségügyi intézet a többi szakellátási órákból csoportosít át. A módosítás után a foglalkozás egészségügyi ellátás négy, a bőrgyógyászat 26, a pszichiátria 36, a tüdőgyógyászat 51 órában lesz elérhető.

Dombrádi Erika, a Rendelőintézet igazgatója az ülésen elmondta, hogy a kapacitásátcsoportosítást a szakmai felügyeletet ellátó B.-A.-Z. Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak is engedélyezni kell, ezt követően indulhat el a magasabb óraszámmal a szakpszichológiai ellátás.

A városatyák megszavazták dr. Heéger László János fogszakorvos feladat-ellátási szerződésének módosítását, miszerint a fogszakorvos az eddigi heti 29,5 óra helyett 30 óra lesz a rendelési idő. A változás következtében 2024. június 1-jől dr. Heéger László János hétfőn, szerdán és pénteken 7 és 10 óra, valamint 14 és 17 óra között, kedden és csütörtökön 7 és 13 óra között várja a pácienseket.

RENDEZVÉNY | A képviselők elfogadták a Szent István királyunk tiszteletére rendezendő városi ünnepség programját és költségvetését. A 9.940.000 forint összköltségű rendezvény augusztus 20-án Szent István király szobrának megkoszorúzásával és a Jézus Szíve templomban szentmisével kezdődik, majd a program ünnepi megemlékezéssel, ezen belül a Mezőkövesd Városért”, a „Mezőkövesd Díszpolgára”, a „Mezőkövesd Közneveléséért”, az „Év diákja” elismerések átadásával, valamint az új kenyér megszegésével folytatódik a templom előtt. Este nyolc órától a Varga Miklós, Rudán Joe, Kalapács József és Kalapács-Ódor Cintia részvételével az Atilla fiai társulat ad koncertet a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban, az estét pedig tűzijáték zárja.

TÁMOGATÁSOK | A képviselők egybehangzó szavazattal 900.000 forinttal támogatást ítéltek meg a szeptember 7-én megrendezendő XXV. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó megszervezésére.

A testület megtárgyalta és elfogadta a Mezőkövesdi Zsóry Sportegyesület támogatási kérelmét. Ahhoz, hogy az egyesület továbbra is biztosítani tudja a városban és a környező településeken élő gyermekek számára a szervezett sportolási lehetőséget óvodás kortól az utánpótlás kor befejezéséig, valamint a női és a férfi labdarúgó csapat működtetését, támogatást kért az önkormányzattól. A meghozott döntés értelmében 120 millió Ft-os támogatást ítélt meg a testület az egyesületnek, emellett az önkormányzat az utánpótlásközpont (Temető út 1.) és a Városi Stadion (Széchenyi út 9.) szám alatti sportlétesítmények üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat is átvállalta. A polgármester hozzátette, hogy ezek a létesítmények alkalmasak arra, hogy a jövőben rendezvényeknek, koncerteknek is helyet adhassanak.

A Mezőkövesdi Fúvószenekar és Mazsorett Csoport fesztivált szeretne szervezni augusztus 9-10. között, ahol fellép a házigazdák mellett például a Sárvári Fúvószenekar és Mazsorett Csoport, a Nyírbátori Fúvós- és Mazsorett Csoport, a nyékládházi fúvósok, a sátoraljaújhelyi, hevesi, tiszafüredi mazsorettek és a Budapesti Helyőrség katonazenekar. A rendezvény megvalósítására 1.505.000 forint támogatást ítélt meg a testület a Mezőkövesdi Fúvós és Mazsorett Együttesért Alapítvány számára.

INGATLANOK | Öt önkormányzati bérlakás hasznosításáról is döntött a testület. Az Illyés Gyula u. 8. 1/1., az Illyés Gyula u. 8. 3/1., a Szent László tér 19. 1/1. és az Eötvös u. 13. szám alatti bérlakások esetében 2024. december 31-ig meghosszabbították a bérleti szerződéseket. A Juharfa u. 3. 4/2. szám alatti ingatlant a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskolában foglalkoztatott gitártanár részére 2024. augusztus 1-jétől adja bérbe az önkormányzat, mindaddig míg a bérlő az oktatási intézményben betöltött munkaviszonya fennáll.

BIZOTTSÁG | A Pénzügyi és Fejlesztési Bizottság átruházott hatáskörben hozott, forgalomtechnikai változásokról szóló döntését a bizottság elnöke, Csirmaz József ismertette az ülésen. A meghozott határozat szerint támogatják a Wass Albert, Remenyik Sándor utcákban sebességcsökkentő eszközök elhelyezését, valamint az 5,5 tonna súlykorlátozás tábla kihelyezését a „Kivéve célforgalom” táblával, gyalogosokat jelző táblával kiegészítve, továbbá a Balassi Bálint utcára elsőbbségadási kötelező jelzőtábla kihelyezését. Emellett a Petőfi, Vörösmarty, Kölcsey, Jókai, Veronika és Eszter utcák esetében támogatják a lakó-pihenőhely forgalmi rend megszüntetését, ezen utcákban 30 km/órás sebességkorlátozó, 5,5 tonna súlykorlátozó, és „Kivéve célforgalom” tábla kihelyezését.

 A testület zárt ülésen lakáscélú támogatási kérelemről, valamint Mezőkövesd Város Díszpolgára kitüntetés adományozásáról döntött.

hmzs

Kapcsolódó hírek