Ugrás a tartalomhoz

Csertői Aurél: „Totális futballra készülünk”

Mezőkövesd hírei

Szeptember 9-től Csertői Aurél irányítja a Mezőkövesd Zsóry FC szakmai munkáját. A szakemberrel játékos és edzői pályafutásáról, valamint mezőkövesdi terveiről is beszélgettünk.

– Játékosként szép eredményeket értél el, hiszen az MTK együttesével bajnoki címet és Magyar Kupát is nyertél, emellett 11 alkalommal a magyar válogatottban is szerepeltél. Mit emelnél ki a pályafutásodból?

– Különösebben nem szeretnék kiemelni semmit a pályafutásomból. Úgy gondolom, hogy minden mérkőzés nagy élményt adott, amiért tartozom is a futballnak, ezért választottam azt, hogy edző leszek, szeretnék visszaadni valamit abból, amit kaptam a sportágtól.

– Edzőként is szép sikereket értél el, melyek a legemlékezetesebb eredményeid?

– Ez nézőpont kérdése, mert mindig azt mondják, hogy a trófeákat kell számolni. Ha reálisan felmérjük egy csapatnak a tudását és abból ki tudom hozni a maximumot, akkor az már engem edzőként elégedettséggel tölt el. A kupagyőzelem és a két 3. hely nagy élmény, amit a szurkolókkal együtt éltünk át, de a legfontosabb az, hogy az adott csapatból mindig ki tudjuk hozni a maximumot, tehát reálisan kell értékelni a teljesítményt.

– Mikor vették fel a kapcsolatot veled a klub vezetői?

– Pár nappal a kinevezésem előtt kerestek meg a klub vezetői, miután a csapatnak már nem volt vezetőedzője. Gyors döntéseket kellett meghoznom, nem volt hosszú idő arra, hogy átgondoljam a lehetőséget. Azt gondolom, hogy szép múltja van a csapatnak, hiszen tavaly még NB I.-es volt. A játékosok közül azokat ismerem, akik tavaly itt játszottak, úgy gondolom, hogy ez egy jó közösség. A tulajdonosok sokat tesznek a futballért itt és úgy éreztem, hogy tudok nekik segíteni.

– Milyenek az első benyomásaid a klubról, csapatról és infrastruktúráról?

– Normális viszonyokat látok, a körülmények nagyon jók, mondhatom azt, hogy extrák a feltételek. Az első edzés tökéletesen sikerült, mindenki a maximumot nyújtotta, bízom benne, hogy ez a folytatásban is így marad.

– Milyen munkát fogtok elvégezni az első mérkőzésig?

– Azt gondolom, hogy mindent el kell végeznünk és minden területen javulnunk kell ahhoz, hogy eredményesek tudjunk lenni. Nekem is meg kell ismernem a csapatot, így az én dolgom is sokkal pörgősebb és intenzívebb. Jönnek majd a mérkőzések, ezekből is sokat lehet tanulni, próbálunk egy kicsit mindig előrelépni.

– Milyen stílusú csapatot szeretnél látni a pályán?

– A mentalitásról nem szeretnék sokat beszélni, mert az alap számomra, hogy mindenki a tudásához képest a 100%-ot próbálja meg nyújtani az edzéseken és a mérkőzéseken is. Ez még nem biztos, hogy sikerre vezet, de az fontos, hogy legalább próbáljunk meg mindent megtenni a siker érdekében. Komplex játékot szeretnénk játszani, totális futballra készülünk, ha kell akkor védekezünk, ha kell, akkor támadunk, nem teszünk különbséget a kettő között, mert a futballnak mindegyik a velejárója.

– Milyen lesz a szakmai stáb összetétele?

– A stáb tulajdonképpen nem fog változni, Tököli Attila személyében egy rutinos, korábbi válogatott labdarúgó lesz pluszban a segítőm asszisztensedzőként. Tudjuk és ismerjük a korábbi stábot, az ő munkájukkal nincsen semmi probléma, számítunk rájuk. Bízom benne, hogy minél hamarabb fel tudják venni azt a ritmust és stílust, amit én képviselek és ez gördülékenyen fog menni a jövőben.

– Milyen tervekkel célokkal vágtok neki a bajnokságnak?

– Stabilizálni kell a csapat helyzetét és több pontot kell gyűjteni, mint eddig ez egyértelmű. Javítani kell a játékot és erősíteni kell a csapategységet, egy stabil csapatot kell építenünk.

B. K.

Kapcsolódó hírek