Ugrás a tartalomhoz

Jövőre: maraton

Mezőkövesd hírei

Matyó Maraton címmel 2025-ben maratont rendeznek Mezőkövesden, az önkormányzat támogatásával – jelentette be Pótáné Lázár Mária, főszervező a szeptember 21-én megrendezett VIII. Mezőkövesdi Félmaraton és a XX. Tour de Mezőkövesden.

Szeptember harmadik hétvégéjén a hagyományokhoz hűen újra a sporté lett a főszerep, hiszen délelőtt immár nyolcadik alkalommal startolt el a Mezőkövesdi Félmaraton. Az eseményt a közös bemelegítést követően Csiger Lajos települési képviselő nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, fontos az életmódváltás és a sport, ezt jól tudják azok, akik a félmaratonon részt vesznek.

Mezőkövesd életében nagy dolog ez a rendezvény, hiszen nemcsak ingyenes, hanem itt van helyben, nem kell utazni pl. a kövesdi résztvevőknek, hanem egyre többen ide utaznak, most például Abasárról, Budapestről is érkeztek versenyzők. Nagyon örülünk neki, hogy rendszeresen, immár nyolcadik alkalommal megszervezik ezt a futóversenyt, illetve már húsz éve minden évben a Tour de Mezőkövesdet, kitartottak a szervezők, és folyamatosan bővítették a programokat   – mondta el Csiger Lajos, aki köszönetet mondott a rendezőknek, és virágcsokorral ajándékozta meg az évforduló alkalmából Pótáné Lázár Mária főszervezőt.

Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is 3,7, 7, 14 és 21 kilométeres távon indulhattak a futók. Összesen 170 versenyző állt rajthoz. A verseny legfiatalabb versenyzője, az ötéves Póta Domonkos testvérével, Molnár János Bendével a legrövidebb távot teljesítette.

3,7 kilométeren futottunk a testvéremmel, nagyon jól éreztük magunkat. Úgy érzem, ez most elegendő volt, de lehet jövőre a hosszabb távon indulok el  – mondta el Molnár János Bende, aki a hatodikként, míg testvére tizenötödikként ért célba.

Az esemény legidősebb versenyzője, a 68 esztendős Kovács János pedig korát meghazudtoló módon a leghosszabb távot, a félmaratont futotta le.

Először vett részt a Mezőkövesdi Félmaratonon Ali Tamás, aki Szarvaskőről érkezett.

Körülbelül 12 éve kezdtem el komolyabban futni, félmaraton és maratont. Leginkább a félmaratont szeretem, egyre inkább fejlődők. Most is jól teljesítettem magamhoz képest, 1 óra 19 perc alatt teljesítettem. Az elsőtől fél perccel lemaradva értem célba, az elején még tudtam tartani vele a tempót, de aztán már nem, de elégedett vagyok a teljesítményemmel   – emelte ki Ali Tamás, aki második helyen végzett a 21 kilométert teljesítő férfiak közül.

A verseny eredményhirdetéssel zárult, ahol a távok legjobb három női és férfi versenyzőit díjazták. A helyezetteknek járó jutalmakat dr. Fekete Zoltán polgármester adta át. A legrövidebb távot teljesítők közül a nők kategóriájában Fischer-Colbrie Jázmin, a férfiak között pedig Fekete Dávid lett az első. A hét kilométert a hölgyek között Fischer-Colbrie Fédra, a férfiak körében pedig Berecz Norbert állhatott fel a képzeletbeli dobogó első fokára. A 14 kilométeren a nők között Smuczer Fanni, a férfiak között Dövényi-Nagy Ferenc bizonyult a leggyorsabbnak, a félmaraton női győztese Szecskó Attiláné és Bertha Gábor lett.

Az eredményhirdetés után a főszervező, Pótáné Lázár Mária különleges bejelentést tett.

Jövőre, május környékén maratont rendezünk Mezőkövesden Matyó Maraton névvel, dr. Fekete Zoltán polgármester biztosított bennünket Mezőkövesd Város Önkormányzatának támogatásáról  – mondta el a főszervező.

A maraton zárásaként dr. Fekete Zoltán polgármester kihúzta a tombolasorsolás keretében a 30 ezer forintos vásárlási utalvány nyertesét. Az ajándékot Bordás Gergő vihette haza.

TOUR | Immár huszadik alkalommal rendezték meg szeptember 21-én a Tour de Mezőkövesdet, a jubileum kapcsán újdonságok is helyet kaptak a programok között.

A kerek évforduló kapcsán egy XX. Tour de Mezőkövesd feliratú fotófalat helyeztünk ki, ahol fényképezkedhettek a résztvevők, emléket állítva annak, hogy részt vettek a jubileumi Touron. Újdonság volt a programok között a pontvadászat, amelyet egy applikáció segítségével tudtak teljesíteni a vállalkozó kedvű résztvevők  – mondta el Pótáné Lázár Mária.

A nap során lehetőség volt arra is, hogy a vállalkozókedvűek teljesítsék Mezőkövesd  –  Cserépfalu – Mezőkövesd útvonalú kerékpáros távot. Idén hetvenöten tekerték végig a negyven kilométert.

A jubileumi Tourt Tállai András, miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője nyitotta meg.

Immár huszadik alkalommal állunk itt a Tour de Mezőkövesden. Egy-egy alkalommal átlagosan ötszáz ember vett részt a Touron, ez húsz év alatt minimum tízezer résztvevőt jelent, akik mozogtak és ezzel tettek az egészségükért. Ez egy csodálatos rendezvény, nagyszerű támogatókkal. Az, hogy ez a rendezvény megélte, azt jelenti, hogy hihetetlenül elhivatott emberek állnak mögötte. Gratulálok nekik  – hangsúlyozta Tállai András, majd biztonságos kerékpározást kívánt a résztvevőknek és megnyitotta a Tourt.

Varga Zoltán rendőr őrnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője a biztonságos kerékpározásra hívta fel a kerékpáros körön résztvevők figyelmét. A hivatalos megnyitó után elstartolt a kerékpáros kör, melyen mintegy 380 fő vett részt. A délután során százhetvenen gyalogoltak, több mint százan plankoltak, de a gyermek kerékpáros kör és a kutyás-gyaloglás is népszerű volt. A rendezvényen a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság munkatársai színezővel várták a gyerekeket, a felnőttek pedig KRESZ-tesztet tölthettek ki, illetve lehetőség volt a kerékpárok regisztrálására is.

Évről évre mindig találunk Kiss Gáborral olyan motivációt, ami arra sarkall bennünket, hogy megszervezzük ezt a rendezvényt. Nagyon jó látni a mosolygós arcokat, azt, hogy családok együtt jönnek el és mozognak, szívmelengető és motiváló a sok-sok köszönet, a sok-sok jó visszajelzés, amit kapunk. Emellett köszönet a sok-sok támogatóknak, akik mellénk állnak, segítenek, valamint a már hatfős szervezőbizottság munkájának, hiszen nélkülük nem jönne létre ez a rendezvény  – mondta el a főszervező. Az elmúlt évhez hasonlóan egy résztvevő csoport számára adják át a vándorkupát, amelyet egy évig, a következő Tourig őriznek. Idén a Szent István Katolikus Általános Iskola csapata vihette haza a vándorkupát.

A Progressio Bt. és az Ódor Kerékvár által szervezett Tour de Mezőkövesd tombolasorsolással ért véget: a fődíjat, az elektromos kerékpárt a Hévízgyörkről érkező Laczai László nyerte meg.

hmzs

Mezőkövesdi Félmaraton eredmények:

3,7 kilométeres táv:

Nők:
1. Fischer-Colbrie Jázmin
2. Konyári Kinga
3. Takács Tímea

Férfiak:
1. Fekete Dávid
2. Fajta Bálint
3. Bordás Gergő 

7 kilométeres táv:

Nők:
1. Fischer-Colbrie Fédra
2. Bauge-Mezei Zita
3. Papp Réka

Férfiak:
1. Berecz Norbert
2. Sipeki László
3. Pap Mátyás

14 kilométeres táv:

Nők:
1. Smuczer Fanni
2. Ferencz Kincső
3. Pázmándi Zoltánné

Férfiak:
1. Dövényi-Nagy Ferenc
2. Hanga Zsolt
3. dr. Barta Péter

21 kilométeres táv:

Nők:
1. Szecskó Attiláné
2. Kuzsmiczky Nóra
3. Törökné Németh Anita

Férfiak:
1. Bertha Gábor
2. Ali Tamás
3. Vidó Dániel

Kapcsolódó hírek