Ugrás a tartalomhoz

Döntések: támogatásról és beszámolókról

Mezőkövesd hírei

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság támogatásáról, az indítható óvodai csoportokról, illetve szervezetek, intézmények beszámolóiról döntött városunk képviselő-testülete. 

A május 29-ei ülés elején a közelmúltban elhunyt Kovács Istvánról, a Kovács Kft. alapító-tulajdonos, Mezőkövesd Város Díszpolgáráról emlékeztek meg. Kovács István az 1970-es években indította vállalkozási tevékenységét, majd 1993-ban megalapította a Kovács Kft.-t. A vállalat vezetője tervszerű és tudatos munkával további fejlesztéseket hajtott végre, így a város és a térség egyik legmeghatározóbb vállalkozásává vált. Kovács István fáradhatatlanul dolgozott a vállalkozás sikeréért, valamint azért, hogy számos mezőkövesdi család megélhetését biztosítsa. A tudatos és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedekben számos új munkahelyet teremtett. Ezen kívül számos városi rendezvény és a mezőkövesdi sportélet támogatója. Betegségéig aktív tagja volt a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Alapítvány kuratóriumának. A cég alapítója több elismerésben részesült, 2012-ben az „Év Vállalkozója” díjat, 2014-ben a Magyar Gazdaságért Díjat, míg 2015-ben a Magyar Arany érdemkeresztet vehette át. Mezőkövesd Önkormányzata 2018-ban Mezőkövesd Díszpolgára kitüntetést adományázott részére. Dr. Fekete Zoltán visszaemlékezésében kiemelte, hogy Kovács István egy teremtő matyó ember volt, akinek nagyon sokat köszönhetett Mezőkövesd. Temetése május 31-én 12 órakor lesz a mezőkövesdi temetőben. 

ÖSSZEFOGLALÓ | Az ülés folytatásként dr. Fekete Zoltán polgármester tájékoztatójában összefoglalta az elmúlt hónap fontosabb eseményeit, történéseit, eredményeit. A városvezető elmondta, hogy Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. Károly és Dala József utcákban végzi a régi, elhasználódott ivóvíz gerincvezeték cseréjét, várhatóan május végéig elkészül a munka. A Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt. munkatársai folyamatosan végzik az önkormányzati fenntartású játszótereken kihelyezett játszótéri eszközök karbantartását, valamint a városban található fedett autóbuszvárók felújítását is. A polgármester beszámolt arról is, hogy az önkormányzat kezelésében lévő utak és járdák fenntartási és karbantartási munkái is elkezdődtek. Az úthibák kijavítását elsőként a Zsóry-fürdő üdülőterületén végezte el a kivitelező, ezt követően a város nyugati részén folytatódtak a karbantartási munkák. Járda fenntartási munkák során az Ifjúsági utca és a József Attila utca egy szakaszán a rossz állapotú járdaszakaszt is újra aszfaltozták. 

A pályázatok kapcsán elmondta, hogy befejeződött az új játszótér építése, melyet május 10-én ünnepélyesen is átadtak. Dr. Fekete Zoltán hozzátette, hogy a jövőben is folytatni fogják a játszótér felújításokat, illetve építéseket. Emellett a Közösségi Ház energetika felújítása és a színházterem erkélyének székcseréje is elkészült, jelenleg a műszaki átadás-átvétel zajlik. 

A városvezető kiemelte, hogy közbeszerzési eljárás keretében kiválasztották a Madách utcai Egészségház kivitelezőjét. Az eljárást a SZILVÁSI Építő, Beruházó, Kereskedő és Szolgáltató Kft nyerte meg a nettó 139.136.050 Ft összegű ajánlatával. Jövő hét elején a vállalkozó átveszi a munkaterületet és elkezdi az új orvosi rendelő építését. 

Tájékoztatójában a jelentősebb rendezvényeket foglalta össze a polgármester, így beszélt a tüdőgondozó épületének és az új játszótér átadásáról, a városban működő két középiskola ballagási ünnepségeiről, a II. Pipícs Fesztiválról, a botlatókövek avatásról, a Mezőkövesdi Polgárőrség Egyesület éves közgyűléséről és az MKC szezonzáró bankettjéről is. 

Emellett megemlítette Árvai Erzsébet hímzett tablóit bemutató szingapúri kiállítását, a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola tavaszköszöntő gálaestjét is. Emellett beszámolt arról is, hogy az önkormányzat új személyautót adott át a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ számára. 

Dr. Fekete Zoltán kitért arra is, hogy a Gergely u. 9. szám alatt az önkormányzat az illegális hulladéklerakást a tulajdonos költségére elszállíttatta, 5.274.541 Ft összegért. A követelést átadták a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak végrehajtás céljából. A NAV 3.154.794 Ft-ot tudott eddig behajtani a tulajdonosokon. A Gergely u. 18. szám alatti, önkormányzat által megvásárolt ingatlant május 17-én az önálló bírósági végrehajtó üres állapotban átadta az önkormányzatnak. Következő lépésként lebontják az ingatlant. 

A Bem apó u. 4. szám alatti, illetve a György u. 1. szám alatti ingatlanok tulajdonosai felajánlották megvételre ingatlanjaikat az önkormányzat részére. A György utcai ingatlan esetében zajlanak az egyeztetések, a másik ingatlan kapcsán ezen testületi ülésen döntött a testület. 

DÖNTÉSEK | Az ülésen megszavazták a képviselők az önkormányzat elmúlt évi költségvetéséről szóló rendelet technikai módosítását, valamint elfogadták a 2023-ról szóló zárszámadást is. Az önkormányzat a 2023-as évet 61.172.598 eFt költségvetési bevétellel és 54.837.591 eFt költségvetési kiadással zárta. 

BESZÁMOLÓK | Az ülés első napirendi pontjaként a város közbiztonsági helyzetéről, annak érdekében tett intézkedésekről és feladatokról szóló beszámolót tárgyalta meg a testület. Az ülésen jelen volt dr. Varga László, r. ezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője, dr. Egerszegi Gábor, vezető ügyész és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Vizsolyi Csaba, r. ezredes, főtanácsos. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy az elmúlt évben Mezőkövesd belterületén csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balestek száma, nőtt a felderítések száma, illetve a megismert esetek száma is. Dr. Varga László a beszámoló kiegészítéseként elmondta, hogy munkájukat a felső vezetés elvárásain túl az önkormányzati kívánalmak és a lakossági igények befolyásolták leginkább. Hozzátette, hogy a környezeti hatások, például a megugró infláció is éreztette hatását munkájuk során, hiszen azt tapasztalták, hogy a korábbi évekhez képest negatív tendencia figyelhető meg, bizonyos kategóriákban nőtt a bűncselekmények száma, de az esetek növekedéséhez képest a nyomozások és felderítések sikeresek, hiszen 89%-os a felderítési és nyomozási eredmény. A testület egyhangúlag elfogadta a beszámolót és megköszönték a közbiztonságért dolgozók munkáját. 

A képviselők meghallgatták és egyhangú szavazattal elfogadták a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elmúlt évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, megköszönve minden tagnak az önzetlen, önkéntes szolgálatát. A tájékoztatóból kiderül, hogy 2023-ban összesen 25 polgárőr tevékenykedett városunkban, akik megközelítőleg 61 alkalommal, 774 órában láttak el közterületi és rendezvény biztosítási szolgálatot, míg a lovascsoport tagjai három lóval összesen 375 órát dolgoztak főként a külterületen. 

Ezt követően a 2023-ban végzett belső ellenőrzések eredményeiről, majd a Többcélú Kistérségi Társulás elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolókat vitatta meg a testület, melyeket egyhangúlag el is fogadtak. 

Mindezen túl a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ 2023-as tevékenységét összefoglaló beszámolót is megtárgyalta és egyöntetű szavazattal el is fogadott a grémium megköszönve a Központ minden dolgozójának odaadó, lelkiismeretes munkáját. A Központ hét területet lát el, Ehhez az intézményhez tartozik a Család- és Gyermekjóléti Központ, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, Közösségi pszichiátriai ellátás, az Idősek Otthona, az Időskorúak Gondozóháza, Idősek klubja, valamint a házi segítségnyújtás. 

NEVELÉS | A városatyák meghatározták a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ óvodáiban a 2024/2025-ös nevelési évben indítható csoportok számát, valamint hozzájárultak a csoportok létszámának emeléséhez is. Az intézménybe 147 gyermeket írattak be. A testület döntése értelmében 20 óvodai csoport indul szeptembertől, valamint a jelenlegi maximális 25-fős csoportlétszám 20%-os megemelését is megszavazták, annak érdekében, hogy a beiratkozott gyermeknek helyet tudjanak biztosítani. 

FELKÉSZÜLÉS | A május 29-ei ülés napirendjei között szerepelt a tájházak turisztikai szezonra történő felkészülése. A tájházak egy részének a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. az üzemeltetője, több alkotóházat pedig magánemberek működtetnek. A városatyák elfogadták a tájékoztatót, majd megköszönték a tájházak üzemetetőinek, hogy életet visznek a Hadasba, ezzel is segítve a település turizmusát. Dr. Fekete Zoltán hozzátette, hogy a jövőben terveznek még újításokat, fejlesztéseket a Hadas városrészben, ezzel kapcsolatban is számít rájuk. 

TÁMOGATÁS | Támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság az „akcióbusz” a kerékpáros és kutyás szolgálat biztosítása érdekében. Ezeket a plusz tevékenységeket a szerv csak túlórapénz biztosítása mellett tudja ellátni, ezért az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a testület idén is megszavazta a kérelmet és 7 millió forint támogatást ítélt meg a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságnak. 

INGATLANOK | Az ülés utolsó részében ingatlanokról döntöttek a városatyák. Elsőként arról határoztak, hogy a Mátyás király út 75. szám alatti és a Széchenyi út 8. szám alatti ingatlanokat megcserélik. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a Széchenyi út 8. szám elé egy kulturált autóbuszvárakozó helyet szeretnének kialakítani, ezért ehhez az ingatlan tulajdonjogának megszerzése szükséges. A szóban forgó ingatlan a SZEZÁM 64 Gyógyszertár Kft. a tulajdonában áll. Az egyeztetések eredményeképpen a Kft. tulajdonosa beleegyezett abba, hogy csere jogcímén megkapja a Forrás Gyógyszertár megnevezésű ingatlant, a hozzá tartozó raktárépülettel együtt a Széchenyi út 8. szám alatti ingatlan fejében. A testület támogatta és elfogadta az ingatlancserét. 

A képviselők döntése értelmében újabb egy évig használhatja a bérlő az Illyés Gyula u. 8. ½. szám alatti önkormányzati bérlakást, valamint szintén egy évig bérelheti a 1926/1. helyrajzi számú területet a Matyó Kutyás Klub. Emellett a testület hozzájárult a 11912 helyrajzi számú ingatlan önkormányzati résztulajdonának értékesítéséhez. Az ingatlan ¼-ed része volt az önkormányzaté. Az ingatlan többlet (3/4) tulajdonosa kérte megvételre az ingatanrészt, amit a testület támogatott. 

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjaként a Bem Apó utca 4. szám alatti ingatlan megvásárlásáról határozott a grémium. A tulajdonos felajánlotta megvételre az ingatlant az önkormányzat részére. A testület hozzájárult az ingatlan megvásárlásához 10.740.393 Ft vételáron.

A képviselők zárt ülésen döntöttek arról, hogy idén kiknek adományozzák a Mezőkövesd Városért kitüntetést, a Mezőkövesd Közneveléséért-díjat, a Dr. Szűcs Géza-díjat és az Év Diákja elismerést. 

hmzs 

Kapcsolódó hírek