Ugrás a tartalomhoz

Határokon átnyúló konferencia

Mezőkövesd hírei

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-Medencei Magyar Vállalkozások találkozóját Mezőkövesden július 27. és 30. között.

A rendezvénynek 2016 óta városunk ad otthont. A július 28-ai megnyitón Vámos Zoltán, Mezőkövesd alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy Mezőkövesd egy hét múlva ünnepli várossá avatásának 560. évfordulóját és nyáron is több programmal és turisztikai eseménnyel várják a látogatókat,

A köszöntő gondolatok után Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője mondott beszédet, amiben a magyar gazdaság helyzetét is összefoglalta. Elmondta, hogy több negatív tényező hat a magyar gazdaságra, az európai és azon túli országokra is. Ilyen a háború, a drága energiaárak, a migrációs helyzet, az európai források elmaradása, illetve lassú érkezése, valamint az infláció. Emellett beszélt a feladatokról is. 

Az a feladatunk, hogy 2024-ben vissza tudjunk állni a növekedési pályára. Ha ez megtörténik, akkor megalapozhatjuk Magyarországnak a gazdaság tekintetében a jövőjét, ha újra elérjük a 4-5% körüli gazdasági növekedést évente, akkor vissza jutunk oda, mint ahol voltunk a covid és a háború előtt.  – mondta el Tállai András, aki kiemelte, hogy hazánkban működik a gazdaság, a munkanélküliek száma 4,4%.

A miniszterhelyettes hozzátette, fontos, hogy 2024-ben 4,5%-on tartsuk az államháztartási hiányt. Kiemelte, hogy 2024. meg fogja alapozni a jobb jövőt, a visszalépést a növekedő pályára. 

Emellett gratulált a Kárpát-Medencei Gazdaságfejlesztési Programhoz, amely keretében 60 ezer sikeres pályázaton mintegy 216 milliárd forintot nyertek el, mintegy 400 milliárd forint összegű beruházás valósult meg a Kárpát-Medencében. 

A miniszterhelyettes után Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy nemzetgazdasági cél, hogy mindenki, minden vállalkozó otthon tudjon boldogulni, ehhez forrás és reális célok kellenek. Hozzátette, hogy ha megvannak a reális tervek, akkor kell megkeresni azokat a lehetőségeket, amelyekkel elérhetjük a céljainkat. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan, most is körülbelül kétszázan vagyunk itt a találkozón, amely a nemzeti összetartozás élményét és érzését tudja erősíteni a vállalkozói szférában. Mindenki, aki magyar vállalkozó a Kárpát-medencében az előnyben van a többi vállalkozóval szemben, hiszen olyan nyelvet beszél, ami nyolc országban elfogadott, őshonos nyelv. A közös nyelvvel és ezzel a kultúrával, ezzel a vállalkozási ismerettel nyolc országban lehet érvényesülni. Az a magyar vállalkozó, aki tud élni az uniós, az utódállamok, a magyar nemzeti forrásokkal és megfelelő kapcsolatrendszerrel bír az anyaországban és az utódállamokban, olyan helyzeti előnybe kerülhet, amit nehéz felülmúlni. Ezeket ki is kell használni.  – mondta el az államtitkár, aki hozzátette, hogy a vállalkozásokba befektetett források, támogatások adóforintokban is visszaköszönnek a magyar államháztartásban. Magyarország és az ország gazdasága is profitál azzal, hogyha egységes Kárpát-medencei vállalkozói tér jön létre, illetve, ha magyar vállalkozásokat tud támogatni a kormány. 

A megnyitót követően szakmai előadásokkal folytatódik a háromnapos esemény a Balneo Hotelben, melyeknek a vezetői tudatosság és fejlődés lesz a központi témája. A résztvevők emellett workshopon és egyéni mentoráláson is bővíthetik ismeretanyagukat, tudásukat. 

hmzs

Kapcsolódó hírek